ERDON Helyi hírek

2016.12.06. 17:03

Nonprofit művésztámogatás, tárlattal

MAZIPOS néven az idei "termést" mutatják be Nagyváradon, és a tervek szerint minden évben lesz itt egy hasonló kiállítás. Egy projekt része, illetve újabb kiadása az, ami most készül.

MAZIPOS néven az idei "termést" mutatják be Nagyváradon, és a tervek szerint minden évben lesz itt egy hasonló kiállítás. Egy projekt része, illetve újabb kiadása az, ami most készül.

December 9-én 19 órakor Fő utca 47. szám alatti galériában MAZIPOS címmel nyílik újabb tárlat, a váradi Visual Kontakt székhelye ad otthont ennek az eseménynek is. A Visual Kontakt vezetője, Gabriel Miloia a Bihari Naplónak elmondta: egy előző projekt átalakított változata ez. "Amikor a galériát indítottuk, még nehéz volt művészeket találni, ha meg sikerült, akkor őket és a műveiket utaztatni is gond volt. Mára szerencsére már nem ez a helyzet. Ez a projekt mindenféle művészeti intézménynek és alkotónak szól. Főleg azoknak, akik nem túl tehetősek. Háromhavonta Carlos Carmonamedina kurátor összegyűjti a műveket, művészektől. Mindenki egy-egy képet alkot, azokat digitális eljárással, de fizikai formátumban elkészítjük, 25 darabban. Ezekből 5 marad a művésznek, 5 a galériának, és 15 raktáron marad. Ez utóbbiak kínálatát feltesszük egy weboldalra, ahonnan akármilyen csoport, vagy intézmény összeválogathat magának alkotásokat egy kiállításra, ezeket összepakoljuk, és elküldjük nekik. Mindössze 50 euró garanciát fizetnek, arra, hogy vissza is küldik majd."

Adományoznák

Hogy mit jelent a MAZIPOS? Gabriel Miloia szerint ez a kurátor névadása volt. A projekt archívuma Váradon van, innen biztosítják a szállítást. Pénzt nem kérnek érte, céljuk a fiatal művészek promotálása. Az idei "termést" mutatják be tehát Váradon, és a tervek szerint minden évben lesz itt egy hasonló kiállítás. Eddig volt már ilyen kiállítás Belgrádban, Kassán, Besztercebányán, Jalovikban és Washingtonban is. A galériának maradó 5 példányból 4-et szegényebb múzeumoknak akarnak adományozni. Mint mondta, már beszéltek a váradi várbeli galériával, amely a városvezetésé. A galéria maga adott közre felhívást, hogy nincsenek kiállítási tárgyai, és kér ilyeneket – "mégis amikor jelentkeztünk nálunk, fantasztikusan arrogánsak voltak, passzolnunk kellett őket". Minden esetre további intézményeket keresnek, ugyanakkor értékesíteni, pénzért adni nem fogják a műveket.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!