ERDON Helyi hírek

2016.12.07. 15:39

Kutya kóborol az utcán…

Állatorvost és/vagy egy állatok mentésével foglalkozó szervezetet kell értesíteni annak, aki kóborló kutyát lát az utcán. Egy olvasói értesítésnek jártunk utána.

Állatorvost és/vagy egy állatok mentésével foglalkozó szervezetet kell értesíteni annak, aki kóborló kutyát lát az utcán. Egy olvasói értesítésnek jártunk utána.

A palotai Mura Piroska telefonált szerda délben szerkesztőségünkbe: már vagy 2–3 napja egy nagy testű kutya kóborol a falu utcáin. Az állat bizonyára elszabadult valahonnan, erre utal a nyakában lógó kötéldarab, illetve az, hogy a nyaka sebes, véres (bizonyára küzdött a szabadságáért). Mit lehet ilyen esetben tenni, kihez lehet fordulni? Az olvasónk által feltett kérdést tolmácsoltuk Kosztin Ildikónak, aki az Animal Shields állatmenhely működtetője és megkeresésünkkor is az általa gondozott ebek, illetve azok ketrecei körül tüsténkedett.

Azonosítani, elhelyezni

Kosztin Ildikó elmondta: hasonló esetben elsősorban is a területileg illetékes állatorvost kellene értesíteni, aki elaltathatja (elkábíthatja, tehát nem megöli) az állatot. Erre akkor kerülhet sor, ha az állat szelíd, de legalábbis megfogható. Esetünkben erre nem lát esélyt, ezért inkább az SOS Dogs Alapítvány menhelyéhez lehetne fordulni, ők ezt speciális lőfegyverrel is megoldják. Ezután következhet a kutya beazonosítsa, például beültetett chip által – bár esetünkben, a leírtak alapján kevésbé valószínű, hogy ilyen elektronikus azonosítója lenne az állatnak, mely falusi, tanyasi környezetből származhat. Ezek után lehet a kutya gazdáját megkeresni, esetleg elhelyezést találni neki. Kosztin Ildikó hozzátette: ő nem tud jelenleg befogadni egy nagytestű kutyát, mely akár 3–4 kisebb helyét elfoglalja, ezen felül „telt ház” is van nála, 108 kutyát gondoz egyedül, állatorvosi közreműködéssel tartva őket egészségesen.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!