ERDON Helyi hírek

2016.12.10. 11:19

Kiadvány jelent meg az EKE 91-ről

Csütörtök este az EKE 91 Nagyvárad-Bihar szervezésében a várad-újvárosi RMDSZ-székházban mutatták be családias hangulatban ismét a fennállásának 125-ik évfordulóját ünneplő Erdélyi Kárpát Egyesület tiszteletére megjelent füzetet.

Csütörtök este az EKE 91 Nagyvárad-Bihar szervezésében a várad-újvárosi RMDSZ-székházban mutatták be családias hangulatban ismét a fennállásának 125-ik évfordulóját ünneplő Erdélyi Kárpát Egyesület tiszteletére megjelent füzetet.

A kiadvány a Boldog Várad: Civil, szövetségi, polgári élet sorozat 5. köteteként látott napvilágot a Bihar Megyei Tanács támogatásával, Biró Rozália szenátor fővédnökségével.

A tulajdonképpen kötetlen beszélgetéssé alakult kiadványismertetőn TiponuţTibor, az EKE 91 Nagyvárad-Bihar elnöke arra hívta fel a figyelmet: valójában nem lehet tudni, hogy konkrétan mikor alakult meg az Erdélyi Kárpát Egyesület, de az első tevékenysége 1991. május 12-én volt.

Biró Rozália többek közt megjegyezte: jó lenne, ha a sorozat kiadványainak száma meghaladná a 30-at, hiszen körülbelül ennyi magyar civil szervezet működik Nagyváradon. Arról is beszélt: mindig nosztalgiával emlegetjük, hogy anno milyen boldog volt Várad, holott- természetesen annak tudatában, az idő kerekét nem lehet visszafordítani-, valójában napjainkban is egy boldog Váradon élünk- igaz ugyan, hogy másképp, mint régen-, ha arra gondolunk, hogy mennyi értékes ember él közöttünk, és ha kellőképpen bölcsek vagyunk ahhoz, hogy nem feledve a múltunkat, megbecsüljünk a jelen értékeit, hiszen sok, az EKE-tagokhoz hasonló „világító lelkületű” személy él manapság is köztünk. Ha pedig egymás mellé fogjuk rakni az említett sorozatban megjelent füzeteket, akkor azt is megtapasztalhatjuk, hogy egy kincstárral gazdagodtunk- vélekedett.

Az összejövetelen- melyen szavalatokkal közreműködött Meleg Vilmos színművész, a Szigligeti Társulat tagja- szóba kerültek még az EKE-táborokban szerzett felejthetetlen élmények, valamint az is, hogy miként lehet kitalálni valamit a túlpörgött világ ellen, illetve bevonni több fiatalt az EKE 91 tevékenységeibe.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!