ERDON Helyi hírek

2016.12.11. 15:03

Feszültséget közvetítő, „zizegő” képek

Kristófi Enikő-Zsuzsanna régi és új alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken, a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban. A festőművész nyolc éves szünet után nyúlt ismét ecsethez.

Kristófi Enikő-Zsuzsanna régi és új alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken, a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban. A festőművész nyolc éves szünet után nyúlt ismét ecsethez.

A több évtizede készült alkotások a maguk komoly, sötét színeikkel, rejtélyes szépségükkel tűnnek ki, míg az utóbbi évek festményein a meleg, élénk színek uralkodnak, mintha mindent belső derű, napsütés vonna be. „Régen sokan mondták, hogy úgy festek, mint egy idős festő,  most pedig, évtizedekkel később úgy festek, mint egy fiatal” – vallja a művésznő, aki , mint megtudtuk, minden tájképet kint, a szabadban készít, s mindig úgy, ahogy az érzései diktálják.

Nyolc év után

Az egyházi központ földszinti termében megtartott tárlatnyitón először Kristófi Kristóf szólt az egybegyűltekhez. Mint elmondta, Kristófi Enikő nyolc éves szünet után, tavaly előtt kezdett el ismét festeni, a család noszogatására, s a jelenlegi kiállításon régi és új alkotások egyaránt megtalálhatók.

Deák Árpád szobrászművész méltatta a munkákat. Ezek a képek az igazi festészet kategóriába tartoznak, mondta a képzőművész, a színek élnek, élet sugárzik a képekből, érzelmek, gondolatok kelnek életre a nézőben is. Mint mondta, a képeket három kategóriába sorolná:  a figuratív alkotások, azaz vallásos témájú festmények, portrék, a régebben készült tájképek, csendéletek, melyek elfojtott feszültséget közvetítenek és az elevenebb, kontrasztosabb új sorozat. „Nála váradibb festő nemigen van, talán csak Kristófi festő úr volt, akinek a hatása felfedezhető  ezekben az alkotásokban is” – jegyezte meg Deák Árpád, hozzátéve: hálás feladat, de nehéz is így érvényesülni. A festmények némiképp hasonlítanak Kristófi János műveihez, de különböznek is azoktól, egy egységes és sajátos festői látásmódot közvetítenek. A korábbi alkotások a maguk lefokozott kromatikájával egy rejtettebb feszültésget, pozitív és jó értelemben vet negatív hangulatot tükröznek, az újabbak pedig frissességükkel hatnak a nézőre. A későbbiekben a szobrászművész három képet elemzett, a Zsinagóga, az Önarckép és a Posticum című alkotásokat.

Lélekkel

Az ünnepség közös adventi énekléssel folytatódott, a hangot a Kristófi család három tagja, Kristófi János karnagy, Kristófi Kristóf és Kristófi Enikő adta meg. Az Ó, jöjj el Emanuel és a Mennyből az angyal című énekeket követően Török Sándor, az egyházi központ igazgatója jegyezte meg: ezek a képek „zizegnek”, új, erős kisugárzásuk van, látszik, hogy lélekkel készülnek. Nagy örömére szolgál, tette hozzá, hogy Tolnai Tibor és Vassy Erzsébet után Kristófi Enikő munkáit is megcsodálhatják itt a váradiak.

Mint megtudtuk, a tárlat december 23-ig tekinthető meg, hétfőtől csütörtökig 9 és 17 óra között, pénteken 9 és 14 óra között, illetve megbeszélés alapján a vasárnapi istentiszteletet követően is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!