ERDON Helyi hírek

2016.12.10. 14:32

Érezzük magunkénak értékeinket

Csütörtökön délután a váradi Lorántffy központban mutatták be Dukrét Géza és Péter I. Zoltán közös munkáját, a Nagyvárad és Bihar megye épített öröksége című kötetet.

Csütörtökön délután a váradi Lorántffy központban mutatták be Dukrét Géza és Péter I. Zoltán közös munkáját, a Nagyvárad és Bihar megye épített öröksége című kötetet.

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) gondozásában megjelenő könyvet Mihálka Nándor, a PBMET ijúsági alelnöke méltatta a Lorántffy Központban megjelent szép számú közönség előtt, nem kevesebbett állítva, mint azt, hogy ez a kötet a helyi magyarság második Bibliája kellene hogy legyen, hiszen abban az itteni magyarság épített örökségének ezer éve van bemutatva. Kifejtette: nagyon fontos, hogy ezeket az értékeket magunkénak tudjuk érezni, mert az ebben a kötetben bemutatott épületek, építmények, műemlékek bizonyítják azt, hogy itt voltunk, itt vagyunk, és remélhetőleg itt leszünk - fogalmazott a méltató. Mihálka Nándor kitért arra is, hogy a könyv 250 oldalon mutatja be Bihar megye és a megyeszékhely legfontosabb épületeit. A bemutatás Nagyvárad épített örökségének ismertetésével kezdődik, és olyan ingatlanok is szerepelnek a kiadványban, amelyek mindeddig nem kaptak műemléki besorolást, noha mindenképpen megérdemelnék ezt. A méltatás után Mihálka Nándor a két szerzővel beszélgetett el. Dukrét Géza elmondta, hogy a kötet megszületésének apropója épített örökségünk bemutatása és megismertetése volt, különöd tekintettel a fiatal generációra, hiszen mint elmondta, ennek a könyvnek a megjelentetésével az is a céljuk, hogy a fiatalok legyenek büszkék arra, milyen épített örökségünk van. Elmondta továbbá, hogy a könyv először 2012-ben jelent meg, azóta több helyre újra el kellett mennie, hogy újrafényképezze az időközben jó esetben újravakolt, újrafestett épületeket. Kiemelte, hogy az arra érdemesült épületkenek mindössze egy harmada van rajta a műemléklistán, ezért a kötetben mindenképpen helyet biztosítottak azoknak az ingatlanoknak is, amelyek műemléki besorolást kellene kapjanak. Példaként említette a 13. században épült síteri templom, amely Európaszerte egyedi értéket képvisel, egyelőre mégsem élvez műemléki védelmet.

Péter I. Zoltán a maga során megköszönte a a könyv készítőinek, a Vojticsek házaspárnak a köttet igényes kivitelezését, majd arra a kérdésre, hogy milyen állapotban vannak a műemléképületek, elmondta, hogy vannak jobb és vannak rosszabb állapotban lévő épületek is, A Poynar ház példájával érzékeltette azt a Nagyváradon megfigyelhető jelenséget, hogy bár egyre több épület homlokzatát felújítják, viszont a legtöbb, általában több mint száz éves épületnek strukturális megerősítésre lenne szüksége, és ha ez neem történik meg, akkor NAgyvárad amolyan Patyomkin várossá változik, ahol a szép homlokzat mögött csak lepusztult épületek lesznek. Hozzátette, hogy nem csak a városvezetés, dde maguk a város lakói is ijobban kellene óvják épített örökségünket. Apró, de beszédes példát említve elmondta, hogy a halmozottan elrontott Sas-passzázs burkolatába beele vannak taposva az eldobott rágógumik, ami rendkívül elcsúfítja az amúgy sem különösebben sztétikus burkolatot. A kötetbemutató dedikációval zárult.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!