ERDON Helyi hírek

2016.12.28. 12:55

Ellenőriznek a fogyasztóvédők

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség december folyamán tematikusan ellenőrzi azokat az élelmiszereket, melyek az év végi ünnepek alkalmával kelendőbbek: húsokat és hústermékeket, csokoládékat és csokoládét tartalmazó termékeket, cukrász- és péktermékeket.

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség december folyamán tematikusan ellenőrzi azokat az élelmiszereket, melyek az év végi ünnepek alkalmával kelendőbbek: húsokat és hústermékeket, csokoládékat és csokoládét tartalmazó termékeket, cukrász- és péktermékeket.

Az eddigi akció következtetései: a termékek nem megfelelő tárolása; a hűtést igénylő termékek esetében a hűtők hőmérsékletének elmaradó ellenőrzése; a termékek elnevezését, különböző adatait feltüntető címkék hiánya; a termék összetevőit felsoroló címke hiánya; a termék élőállítójának és/vagy forgalmazójának azonosítását lehetővé tevő adatok hiánya; a termékre vonatkozó adatokat leíró szöveg fordításának hiánya; az árjegyzék látható helyre törtné kifüggesztésének hiánya. A hónap eddig eltelt időszakában 94 ellenőrzést hajtottak végre, melyek során 84 kihágást állapítottak meg; összesen 84 jegyzőkönyvet vettek fel és kiszabtak 160.100 lejnyi büntetést.

Számlát kérni, megőrizni

A téli ünnepek vásárlásakor a fogyasztóvédők tanácsa szerint érdemes az alábbiakra figyelni: a nem csomagolt áruk esetében (hús, tej, hal, friss pék- és cukrászati termékek) meg kell vizsgálni az áru állagát, színét, illatát és semmilyen eltérés a megszokottól illetve az elvárhatótól nem megengedett. A húsok esetében állategészségügyi jóváhagyó pecsét kell legyen az árun. Figyelni kell arra, hogy a terméket megfelelő módon tárolja-e az eladó, például a hűtést igénylő árut az annak címkéjén feltüntetett hőmérsékleten tartják-e. Azok az élelmiszerek, melyek csomagolásán szakadás, vágás vagy bármilyen rombolás nyomai fedezhetőek fel, illetve ha az áru deformálódott, már nem alkalmas fogyasztásra, óvakodni kell ezek megvásárlásától. Az egyszer már felengedett fagyasztott termékeket tilos újra lefagyasztani, hacsak annak gyártója nem rendelkezik másként, amit az áru címkéjén feltüntet, ha bármilyen kétség fogalmazódik meg ezzel kapcsolatban, a terméket nem szabad a kosárba tenni. Ugyancsak fontos ellenőrizni a szavatossági időt, ha az arra vonatkozó adatsoron törlés, újraírás fedezhető fel, nem ajánlott a vásárlás. Mindig érdemes a vásárolt áruk számláját megőrizni, hogy utólag lehessen reklamációval élni, ha minőségi kifogás merülne fel.

Elérhetőségek

Érdemes figyelembe venni, hogy nyitott piacokon árult zöldségek, gyümölcsök minősége a környezeti viszonyok függvényében gyorsabban romlik. Nem érdemes alkalmi eladóktól vásárolni (például villamos vagy buszmegállókban), hiszen a fenti kitételek egyike sem érvényesülhet: nem megfelelő az áruk tárolás, ellenőrizhetetlen azok származási helye, nem lehet utólag reklamálni, ha a vásárló nem azt kapja, amit az eladó megígért.

A Fogyasztóvédelmi Hivatal várja a lakossági bejelentéseket székhelyén (Nv., Sucevei utca 4/a), a 0259/43-18-17-es telefonszámon vagy a http://www.anpc.gov.ro internetes oldalon, ahol egy online űrlapot lehet kitölteni.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!