ERDON Helyi hírek

2016.12.05. 14:03

Budapesti sajtósok jártak Nagyváradon

Magyarországi médiák képviselői érkeztek vasárnap Váradra, a Nagyváradi és Régióbeli Turizmust Népszerűsítő Egyesület meghívására. Hétfőn váradi újságírókkal találkoztak az Astoria szálló konferenciatermében.

Magyarországi médiák képviselői érkeztek vasárnap Váradra, a Nagyváradi és Régióbeli Turizmust Népszerűsítő Egyesület meghívására. Hétfőn váradi újságírókkal találkoztak az Astoria szálló konferenciatermében.

Mihai Jurca, az egyesület vezetője kifejtette: már év eleje óta szerveznek ilyen látogatásokat Nagyvárad, illetve a Félix-fürdő népszerűsítése céljából. Remélhetőleg a látogatás nyomán több újságcikk, illetve ismeretterjesztő anyag jelenik majd meg a magyarországi sajtóban, ami népszerűsítheti a nagyváradi turizmust. A látogatások költségeit az egyesület fedezi abból a pénzből, melyet erre a célra kapnak a helyi költségvetésből.

A meghívottak többsége Budapestről érkezett, különböző napi- és hetilapoktól, turisztikai folyóiratoktól és portáloktól, többek között a Magyar Távirati Iroda (MTI), illetve a TV2 egy-egy munkatársa is eljött.

Meglepetés volt

Hétfőn a kétnapos kirándulás résztvevői váradi sajtósokkal találkoztak az Astoria szálló konferenciatermében. Kenderesy Nadin, a Turizmus Kft. Közönségszolgálati vezetője, akinek a közreműködésével hívták meg a magyarországi sajtósokat, elmondta: többen közülük már voltak Váradon, egyesek most először jöttek , de mindannyiuk számára nagy meglepetés volt, amit láttak. Nagyvárad rengeteg látványosságot nyújt, s mind az épületek állapota, mind az infrastruktúra terén óriási változáson ment át. Nagyon szép a Karácsonyi Vásár, a maga sok fényével, de nem csupán ez, hanem sok minden egyéb is élményszámba ment.

A későbbiek során a sajtósok kaptak szót. Többen arról számoltak be, hogy régebben már jártak Váradon, de most elámultak a sok változáson, ami végbement itt. A legtöbben a Karácsony Vásárt és a kivilágított Szent László teret jelölték meg a fő látványosságként – mint például Barna Zsuzsanna a Magyar Távirati Irodától -, mások a Szent László téri híd láttán ámultak el, s például Bódi Ágnes, a Turizmus Trend képviselője szerint nagy élmény volt számára az, hogy az Astoria szállóban pont Ady Endre szobájában szállásolták el.

Új fényben

Marton Adrienn, a TV2 Ízesélet című műsorának új háziasszonya arról számolt be: többek között a nagyváradi vár is elnyerte tetszését, úgy látja, nagyon hasonlít a sárvári Nádasdy-várhoz. Eljövetelének egyik célja az volt, hogy helyi gasztronómiai specialitásokkal ismerkedjen meg, de eddig csak a csorbát sikerült megkóstolnia. Reméli, tette hozzá, hogy további helyi eledelekkel is megismerkedik majd. Katz Dávid a 24.hu portáltól elmondta, hogy Nagyvárad zsidó kulturális öröksége is hatással volt rá. Kenderesy Nadin végül hozzátette: a legtöbbjük Váradot eddig nem tekintette turisztikai célpontként, azzal együtt, hogy tudt, Várad történelme összekapcsolódik Magyarország történelmével, s Ady Endre életével is. De e látogatást követően megváltozott az elképzelésük, most már úgy gondolnak Váradra, mint egy olyan helyre, ahol egyebek mellett kellemesen ki lehet kapcsolódni egy nyaralás során is.

A magyarországi sajtósok vasárnap többek között a Nagyváradi Várat, a Darvas-La Roche házat, a Szent László Teret, a Sas-palotát látogatták meg, s a hétfői beszélgetést követően a Barokk Palotát, illetve az Aquaparkot készültek megnézni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!