ERDON Helyi hírek

2016.12.08. 16:30

24 óra akció beteg gyerekek esélyéért

Viszonylag barátságos állapotok uralkodnak a megye egyetlen gyermekrákot kezelő kórházi osztályán, amelyet meglátogattunk csütörtökön Váradon. Ennek megsegítésére lesz újabb sporttal egybekötött akció.

Viszonylag barátságos állapotok uralkodnak a megye egyetlen gyermekrákot kezelő kórházi osztályán, amelyet meglátogattunk csütörtökön Váradon. Ennek megsegítésére lesz újabb sporttal egybekötött akció.

Volt olyan, aki feljönni sem akart a gyermekonkológiai osztályra, annyira tartott a megrázó élménytől, hogy inkább csak úgy segít a szenvedőknek, hogy meg sem nézi őket. Mi azonban meglátogattuk csütörtökön a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu kórház azon részlegét is, ahol rákos gyerekeket kezelnek. Az ő javukra ugyanis újabb akciót szervez néhány sportember és pár segítőjük.

Központ vagyunk

Váradon összesen 6 férőhely van rákos megbetegedéssel kezelt gyerekeknek, a kórház 8. emeletén: összesen 6 szoba van elkülönítve nekik. Dr. Ritli László gyermekgyógyász főorvos, és Miklós Iolanda főnővér kalauzolt az osztályon, ahol jelenleg 4 gyereket kezelnek. Itt valamelyik szülőjük is folyamatosan velük lehet, külön hely van az utóbbiaknak is. A főnővér elmondta: ez mindenkinek jobb, a kicsiknek is, a hozzátartozóiknak is, és még az orvosoknak és a személyzetnek is, akik így nyugodtabb páciensekkel dolgozhatnak. A főorvos kérdéseinkre még elmondta: már 1989 előtt nem sokkal megkezdte a gyermekrák kezdetlegesebb kezelését a később róla elnevezett kórházban dr. Gavril Curteanu, majd nagyon lassan fejlődni kezdett ez az ágazat. A megyében csak Váradon van ilyen kórházi osztály, sőt, néha környező megyékből is fogadnak betegeket. Túljelentkezés azonban nincs, mivel évente körülbelül 25 új gyermekrákos megbetegedést diagnosztizálnak. Egyébként a helyszínen a kórtermeket is felkereshettük, ahol a szülők és a gyerekek is kedvesen fogadtak, lényegében végre valami újdonságnak vették az újságírók megjelenését. Egy-egy páciens 2-6 hónapot tölt az osztályon, megesik, hogy kiújul a betegség, és visszatérnek, de összességében a gyerekkori rákból sokkal többen gyógyulnak fel, mint a felnőttkoriból. Az iskoláskorú páciensek általában megpróbálják majd otthon behozni a tanintézetbeli lemaradást, de van, aki végül évismétlésre kényszerül az elhúzódó kezelések miatt. Ami a hozzátartozókat illeti, vannak, akik felmondják állásukat, hogy a gyerek mellett lehessenek, és csak a csekély összegű segélyt kapják, mások meg tudják oldani a nagyszülők segítségével is a gyerek felügyeletét.

Segítség

A kórtermek felkeresése előtti tájékoztatón a kórház vezetői és szakmai partnereik tudatták: a Bihar megyei Xterra Sportklub, a nagyváradi Lotus Center együttműködésével, immár ötödik alkalommal rendezi meg a 24 óra egy mosolyért elnevezésű jótékonysági sporteseményt. Célja pénzt gyűjteni a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu kórház javára. A rendezvény 2016. december 16-án, 18 órakor kezdődik és 2016. december 17-én 8 óráig tart, helyszíne a Lotus Center emeletén, a food court részlegen, a mozgólépcső mellett lesz. Erre az alkalomra 3 futópadot és 3 spinning kerékpárt helyeznek el ott a szervezők, ezeken lehet sportolni. Két sportember, Szokolszky István és barátja, a Temesvárról emiatt érkező Alexandru Fodor 24 órás maratont fog teljesíteni a sporteszközökön, hozzájuk csatlakozhatnak a szponzorok és magánszemélyek is, bármennyi időre, akik adomány ellenében vehetik igénybe az eszközöket. Előzetes időpont-egyeztetés szükséges, amit a 0724313481 telefonszámon Răzvan Chiriacnál tehetnek meg. Már van olyan cég, amelynek alkalmazottai munkaidő utánra, éjszakáéra foglaltak időpontot. A szervezők arra kérik Önöket, vegyenek részt az akcióban, támogassák adományaikkal a sportolók 24 órás erőfeszítéseit, és ezzel járuljanak hozzá a rákbeteg gyermekek gyógyulásához. Ugyanis az esemény fő célja idén a gyermekonkológiai osztály segítése. A tavaly összegyűlt 4000 euróból légkondicionáló berendezéseket vásároltak azokba a kórtermekbe, ahol kezelik a kiskorú betegeket. Az idén összegyűjtött pénzből 4 infúziós pumpát és fogyóeszközöket, valamint két Eyes-On Glasses System szemüveget (a kezeléshez szükséges vénák pontosabb azonosításához) akarnak vásárolni. Ezen felszerelések összértéke eléri a 12.000 eurót - azaz idén összesen ennyi pénzt akarnak összegyűjteni a szóban forgó közösségi sporteseménnyel. Cégeknek elvileg 400 euró a minimális adományozási összeg, magánszemélyeknek 100 lej, amiért ajándékcsomagot kapnak – de a szervezők elárulták, hogy ennél kisebb adományokat is elfogadnak majd. Mint megtudtuk, a két sportolónak legalább egy hónap kell majd, hogy a várható 24 órás maraton után regenerálódjon, és ismét napi formába jöjjön.

Adományok

Azoknak is lehetőségük van segíteni, akik nem jutnak el személyesen a rendezvényre, ugyanis adományaikat átutalhatják az ING Banknál, az ACS Xterra Sport Bihor (“24h pentru un zâmbet”) számára nyitott RO19 INGB 0000 9999 0396 5832 számlaszámra.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!