ERDON Helyi hírek

2016.11.03. 11:56

Tíz gyerek lett kanyarós Biharban

Március óta elvétve, mostanában viszont sűrűbben történtek kanyarós megbetegedések megyénkben – mondta dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) vezetője.

Március óta elvétve, mostanában viszont sűrűbben történtek kanyarós megbetegedések megyénkben – mondta dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) vezetője.

Az esetek száma körülbelül egy hónappal az Arad és Kolozs megyei kanyarójárvány kialakulását követően kezdett nálunk is nőni. Az utóbbi időben tíz gyerek fertőződött meg, mindannyian hét és tíz év közöttiek, a legtöbben Élesd környékén laknak, a többiek pedig Belényes, illetve Margitta környékén. Mivel különböző településekről származnak, nem beszélhetünk fertőzési gócról, mondta a doktornő. Ami viszont az érintett gyerekekben közös, az az, hogy különböző okoknál fogva nem kapták meg a kötelező oltást, vagy csak egyszer oltották be őket, miközben az országos program két ROR oltást ír elő, az elsőt egyéves, a másodikat pedig hétéves korukban kellett volna megkapniuk.

Jobban vannak

Nem roma közösségekből származnak, s különböző okokból maradtak ki – volt, aki szüleivel együtt el volt utazva abban a periódusban, amikor meg kellett volna kapnia, s utóbb sem vitték el a szülők, más szülők visszautasították az oltást, s olyan eset is van, hogy pont hiányzott a vakcina, s később sem pótolták a mulasztást. A kanyaró ellen is védelmet biztosító ROR oltóanyag ugyanis az elmúlt évek során több rövidebb időszakon keresztül hiányzott, de utána mindig rendeződött a helyzet, mondta az igazgatónő.

A gyerekek már jobban vannak, szerencsére egyik eset sem bizonyult súlyosnak és nem volt szükség kórházi beutalásra, tudtuk meg. Az igazgatónő elmondta: szeretné felhívást intézni a szülőkhöz, hogy vigyék el mihamarabb oltásra a gyermeküket, amennyiben ezt eddig nem tették meg. Nem baj, ha elmulasztották az előírt periódus során, az oltást utólag is megkaphatják, természetesen ingyenesen. Bizonyos krónikus betegségek, allergiák esetén ellenjavallt, de ezt a háziorvos állapítja majd meg. Az oltás előtt a háziorvos mindenképp kivizsgálja a gyerekeket.

Áldozatok

Amint hozzátette, azóta jelennek meg kevesebben erre az oltásra Bihar megyében , mióta olyan hírek jelentek meg, miszerint a ROR vakcinának köze lenne az autizmus kialakulásához. Viszont mióta az országos járvány halálos áldozatokat is követelt, jelentkeznek sokan azok közül is, akik eddig visszautasították – különösképp attól fogva, hogy Arad megyében egy tizenöt éves gyerek életét vesztette a fertőzés által okozott komplikációk miatt. Bihar megyében júliustól szeptemberig mintegy tízezer gyerek kellett volna megkapja az oltást, s 435 azoknak a száma, akik valamilyen oknál fogva kimaradtak.

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint országos szinten tavalyhoz képest megsokszorozódtak a megbetegedések. Miközben tavaly egész évben mindössze hét esetben igazolódott be a kanyaró fertőzés és egyetlen halálos eset sem volt, az idén október végi adatok szerint 935-re nőtt az esetek száma, s már hat halálos áldozatot tartanak számon.

Tudnivalók

A kanyaró (latinul morbilli, angolul measles - nem tévesztendő össze a rózsahimlővel!) vírusos megbetegedés, mely cseppfertőzéssel terjed. A fertőződés után 9–11 nap múlva hirtelen fellépő nátha, láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik, valamint a szájüregi nyálkahártyán úgynevezett Koplik-foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön, egyúttal a láz csökken. A betegség súlyos komplikációkkal járhat: agyvelőgyulladás alakulhat ki (akár 15 évvel a fertőződés után), illetve felléphetnek bakteriális felülfertőződések, melyek többek között tüdőgyulladást okozhatnak. A másodlagos bakteriális fertőzések, különösen a tüdőgyulladás akár végzetes kimenetelű is lehet.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!