ERDON Helyi hírek

2016.11.09. 10:57

Lehetőséget teremtenek a kereslet-kínálatnak

Egy évvel ezelőtt nyitotta meg váradi irodáját a Magyar Nemzeti Kereskedőház, mely alkalomból Sárközi Zoltán irodavezető exkluzív interjút adott szerkesztőségünknek.

Egy évvel ezelőtt nyitotta meg váradi irodáját a Magyar Nemzeti Kereskedőház, mely alkalomból Sárközi Zoltán irodavezető exkluzív interjút adott szerkesztőségünknek.

- A Magyar Nemzeti Kereskedőház nagyváradi irodáját egy évvel ezelőtt, 2015. november 18-án nyitottuk meg. Azóta ugyanazon a székhelyen vagyunk és dolgozunk- én, és a munkatársam, Csüdöm István-, a Mihai Eminescu/Szaniszló utca 25/a. szám alatt, a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületének második emeletén. Fő tevékenységünkkel eleget teszünk a Magyar Nemzeti Kereskedőház azon céljának, miszerint új piacokat és új üzleti lehetőségeket keres a kiváló minőségi magyar termékek és szolgáltatások számára. Ez egy tág fogalom, ami azt jelenti, hogy akár egy kistermelőnek is, aki zöldségeket termeszt, és szeretne megjelenni például a váradi piacon, mi próbálunk neki segítséget nyújtani ebben. Volt is erre példa, sikerült magyarországi kistermelőknek eladási lehetőséget teremtenünk. Természetesen ez csak az egyik szélsőség, és noha nagyon kis értéket képvisel az ilyenfajta üzlet, mi kötelességünknek érezzük, hogy ebben is segítsünk. A másik véglet az, amikor például egy közép-európai vezető élelmiszer importőr számára jegyeztünk be Romániában céget, és azóta is folyamatos rendszerességgel érkeznek a kamionszállítmányok a román piacra Magyarországon keresztül. Az illető vállalkozás tehát a tevékenységünknek köszönhetően folytat komoly üzleti tevékenységet Románia területén.

Kereslet-kínálat

- Konkrétabban: miből áll ez a segítségnyújtás?

- Számunkra az, hogy piacot próbálunk teremteni a magyarországi vállalatoknak és termelőknek, nem csupán abból áll, hogy bejönnek az irodánkba, bejelentkeznek, és mi elküldjük őket ide-oda, hanem felépítettünk egy olyan háttércsapatot, amely a jogi tanácsadástól kezdve a cégbejegyzésen keresztül egészen a könyvelésig és a munkavédelem területéig minden aspektust lefed a segítségnyújtásban. Gyakorlatilag minden igényt ki tudunk elégíteni, még a pályázatíráshoz is meg vannak a megfelelő szakértőink, akikhez irányítani tudjuk az ügyfeleinket. Úgy is fogalmazhatok: igazából nemigen tud olyat kérni tőlünk egy magyarországi vállalkozó, amiben mi ne tudnánk segíteni neki. Nyilvánvaló: ahhoz, hogy egy üzlet sikeres legyen, kell egy eladó és egy vásárló is, vagy hogy közgazdaságtani kifejezéssel éljek: összhangban kell legyen a kínálat a kereslettel. Ahhoz, hogy mi a megfelelő vásárlóréteget meg is tudjuk szólítani, nem csupán adunk egy címet a hozzánk fordulóknak, vagy kikeresünk egy vállalkozást valamilyen katalógusból, hanem mi ezeket a cégeket fel is keressük, kapcsolatot létesítünk velük. Nagyon jó a viszonyunk a Romániai Kereskedelmi- és Iparkamarával, a különböző vállalkozásfejlesztő egyesületekkel és szövetségekkel, és nem utolsósorban a Romániában működő másik öt MNKH-irodával is folyamatos kapcsolatban állunk. Ezek mellett 14 másik iroda üzemel még a Kárpát-medencében, Krakkótól egészen Lendváig tudjuk ezt a térséget lefedni. Folyamatosan tájékoztatjuk egymást a különböző lehetőségekről, és ennek meg is látszanak az eredményei. Elképzelhető például, hogy a jövő évben tudunk a Bihar megyei zöldségtermelőknek egy lengyelországi piacra jutási lehetőségben segíteni, és ez csak egy kicsi szegmense annak, hogy a tevékenységünk mennyire szerteágazó.

- És ezzel ki is merül a munkájuk?

- Nem, a termékek népszerűsítése, valamint a magyarországi termelők romániai piacra jutásának elősegítése mellett ugyanis rendszeresen szervezünk még üzletember-találkozókat és tematikus konferenciákat, melyekről a Bihari Napló is beszámolt az elmúlt hónapokban. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a magyarországi vállalkozók folyamatos tájékoztatást kapjanak a tevékenységükről, illetve a romániai jogszabályokról, ezek változásáról. Érdekes az a helyzet, hogy pillanatnyilag jobban Romániában megéri kft.-t vagy egyéb vállalkozást beindítani, mert a magyarországi adórendszernél valamivel kedvezőbbek a fiskális feltételek, viszont a nagyvállalkozások számára Magyarország tud kedvezőbb feltételeket nyújtani. Úgyhogy nem egy esetben segítettünk már olyan itteni vállalkozásnak, mely Magyarországra szándékozott települni, és ott beindítani egy termelőegységet, és ez természetesen fordítva is igaz. Közvetve elmondhatjuk, hogy jóval meghaladja a százat a mi közreműködésünkkel Bihar megyében megteremtett munkahelyek száma.

- A magyarok nem arról híresek, hogy sok idegen nyelvet beszélnek. Ez nem okoz-e hátrányt az üzletfelek egymásra találásában?

- A magyarok általában nem beszélnek idegen nyelveket, és ez hatványozottan igaz a magyarországi vállalkozókra. Nincs nyelvtudásuk, és valószínűleg emiatt félnek átlépni a határon, bármilyen irányba. Talán Nyugat-Magyarországon beszélnek németül, de Kelet-Magyarországon katasztrofális a helyzet ebből a szempontból. Ezért mi egyfajta támaszt tudunk nekik biztosítani ezen a területen is, akár úgy, hogy tolmácsot vagy fordítót bocsátunk a rendelkezésükre, de nem egy esetben mi is el tudjuk őket kísérni a különböző hivatalos helyekre, ügyes-bajos dolgaikat intézni. Hangsúlyozom azonban: a konkrét tárgyalásokon mi nem veszünk részt, mert szeretnénk elkerülni akár a látszatát is annak, hogy bármilyen protekcionizmussal megvádoljanak minket. Mi összehozzuk a feleket, és utána az üzletkötés már rájuk tartozik. Nem kívánunk beleszólni üzleti megállapodásokba, szerződések összeállításába. Ez nem a mi dolgunk, ez az érintett vállalkozóknak a privát szférájához tartozik.

Road Show

- Ha jól tudom, a közelmúltban egy road show-n is részt vettek. Mi történt?

- Irodánkat ez év októberében háromnapos road show-ra hívták meg. Ez azt jelentette, hogy Budapesten, Kecskeméten és Szegeden népszerűsítettük a régiónkat, befektetőket próbáltunk idevonzani. Ezáltal talán a helyi gazdaság fellendítéséhez is hozzá tudtunk járulni. A találkozókon közel 40 céggel sikerült üzleti tárgyalásokat folytatni, amelyek szeretnének Romániában, pontosabban Bihar megyében megjelenni a termékeikkel vagy szolgáltatásaikkal. Bízunk benne, hogy ezek közül nagyon sokan fogják tudni majd elmondani magukról egy év múlva azt, hogy már sikeresen működő vállalkozásaik vannak Nagyváradon, vagy máshol a megyénkben. A road show során arra a következtetésre jutottunk: sokszor álhírnek a terjedése akadályozza meg a magyarországi vállalkozókat abban, hogy Romániába jöjjenek. Mi ezeket a kétségeket igyekeztünk eloszlatni, prezentálva azokat a kínálkozó lehetőségeket, melyeket szerintünk érdemes kihasználniuk. Ráirányítottuk a figyelmüket arra a kedvező üzleti környezetre, ami miatt érdemes Romániában terjeszkedni.

- Csak Váradon szövik a kapcsolati hálókat?

- Ugyanolyan fontosnak találjuk azt, hogy a romániai vállalkozásokkal is ápoljuk a kapcsolatokat, minek okán szeptemberben meghirdettük, hogy havi rendszerességgel különböző vidéki városokban tartunk kihelyezett irodanapot. Októberben erre Érmihályfalván került sor, ebben a hónapban pedig, november 17-én Nagyszalontán fogjuk megejteni, a Polgármesteri Hivatalban. Ezeket az alkalmakat a helyi önkormányzatok segítségével bonyolítjuk le. A magyarországi kapcsolatok iránt érdeklődést tanúsító gazdasági szereplőket tehát szeretettel várjuk ezekre a rendezvényekre. Szeretnénk konkrét üzleti lehetőségeket felmutatni, a soron következő találkozóra pedig valószínűleg eljönnek magyarországi kollégáink is, illetve üzletemberek is.

Áldomás-projekt

- A felsoroltakon kívül a Magyar Nemzeti Kereskedőház folyamatosan próbálkozik új irányok kijelölésével is- nyilatkozta portálunk Sárközi Zoltán. Arra hívta fel a figyelmet: az Áldomás-projekt, közösségi márka és védjegyrendszer, az első exkluzív magyar közösségi brand. Ha úgy jobban tetszik: a kiváló magyar áruk fóruma kategória. Érdekessége, hogy romániai termelőket is szívesen látnak partnerként, és ehhez mi hozzá is tudtunk járulni négy bihari termelővel. Várjuk, hogy ez kiteljesedjen, és utána a termékeik elindulhassanak a nemzetközi hírnév felé- közölte.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!