ERDON Helyi hírek

2016.11.21. 13:35

Könyvbemutató: Fenyőágon füstifecske

Az Újvárosért Egyesület szervezésében pénteken este a várad-újvárosi RMDSZ székhelyén id. Boér Péter-Pál Fenyőágon füstifecske című regényét mutatták be baráti, családias hangulatban.

Az Újvárosért Egyesület szervezésében pénteken este a várad-újvárosi RMDSZ székhelyén id. Boér Péter-Pál Fenyőágon füstifecske című regényét mutatták be baráti, családias hangulatban.

Id. Boér Péter-Pál 90 százalékban ágyfüggő izombeteg, így emiatt sajnos nem lehetett jelen az Újvárosért Egyesület, és annak elnöke, Sauer András által szervezett kulturális eseményen. Az egy erdélyi, tényleg létező magyar család életét bemutató műről az író feleségével, Boér Elvira asszonnyal Biró Rozália szenátor beszélgetett, az ízes székely tájnyelvű regényből részleteket Meleg Vilmos színművész tolmácsolásában ismerhettek meg a jelenlevők.

Biró Rozália azt mondta: ő Marosvásárhelyen született és nőtt fel, ezért a könyvet olvasva visszacsengett a gyermekkora, szinte érezte az otthoni ízeket, és ez jót tett a lelkének. A kötetből ugyanakkor kitűnik a székely emberek egészséges, sziklaszilárd értékrendje, hogy az élet nehéz pillanatait is megpróbálják józan ésszel kezelni, miközben úgy alakítanak ki interperszionális viszonyokat, hogy magától érthetően elfogadják és tisztelik egymást. Arra hívta fel a figyelmet: a kötetet olvasva egy olyan világba csöppenünk bele, ahol még együtt élt három generáció, és szembesülünk ennek írott és íratlan törvényeivel. A szereplők tudják, hogy mindennek van oka és következménye, és a Jóistenbe vetett hittel nem kérdőjelezik meg a mindennapok történéseit attól a gondolattól vezérelve, hogy az életet élni kell, nem panaszkodni, és tennünk kell amennyit tenni tudunk, vagy ha lehet, még annál többet is.

Főhős

Boér Elvira arról beszélt, hogy a könyv főszereplőjeként megjelenített, már nem élő anyósa Hargita megyei, tehát a szerző is székely származású, ezért játszódik a cselekmény a létező Kápolnásfaluban. Azt mondta: nagyon tisztelte az idős asszonyt, illetve a férje egész családját, felmenőit, amiért becsületesen, szeretetben éltek, példaértékűen.

Párjáról azt mondta: fiatalkorában versírással is próbálkozott, négy novelláskötete és két regénye jelent meg eddig. Több nyomtatott és online újságban publikál, gyerekkorában rengeteg időt töltött a Hargitán, és ez erőt és ihletet ad neki, akárcsak az, hogy jelenleg is vidéken élnek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!