ERDON Helyi hírek

2016.11.03. 12:28

Gyertyagyújtás Várad-Olasziban

Mindenszentek ünnepén azokról is megemlékeztek, akiket egykor a nagyvárad-olaszi temetőben temetettek el.

Mindenszentek ünnepén azokról is megemlékeztek, akiket egykor a nagyvárad-olaszi temetőben temetettek el.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett megemlékezés kapcsán Csomortányi István, a párt megyei elnöke a helyszínen lapunknak elmondta: „az előző évekhez hasonlóan az idén is megemlékezünk azokról a váradi magyarokról, akiket az Olaszi temetőben hantoltak el az elmúlt két évszázadban, és akiknek a földi maradványai a mai napig itt vannak. A néhány évvel ezelőtti temetőpusztítás után ide parkot alakítottak ki, hiába kértük azt, hogy Nagyvárad Házsongárdjában ne legyen kutyasétáltató és egyéb létesítmények, kegyeleti indokokkal rögzített kéréseinket a város nem fogadta meg. Továbbra is kitartunk amellett, hogy a város vezetése itt egy emlékhelyet hozzon létre azok emlékére, akiket ide temettek. Továbbra is fenntartjuk azt a kérésünket, hogy a temető villamosmegálló felőli bejáratánál álló egykori feszület kerüljön vissza a helyére. A feszületnek nem találtuk nyomát, viszont fényképek alapján szeretnénk a mását elkészíteni, és azt visszaállítani az eredeti helyére. Továbbá ezentúl is fenntartjuk azon kérésünket, hogy az Olaszi kert kapja vissza eredeti nevét, jelenleg ugyanis hivatalosan Mihály Vajdáról van elnevezve. Az a legkevesebb, hogy a helynév megőrződjön, hiszen több évszázados, a középkorból ránk maradt helynévről van szó, tehát nagyon értékes topnímiai emlékünk”.

Megemlékezés

A megemlékezés maga a következőképpen zajlott le: Csomortányi István szólt elsőként az egybegyűltekhez, majd Moldován Gellért Lajos beszélt Mindenszentek ünnepének üzenetéről, jelentőségéről. Az egyik jelenlevő Lőrincz Mátyás nagyváradi születésű vadászrepülő őrmesterről emlékezett meg, aki a második világháborúban halt hősi halált. A beszédek után a jelenlevők a szétosztott mécseseket meggyújtották, és a gyepre helyezték, a mécsesek egy részével kirakták az Olaszi temető feliratot. A megemlékezés a Himnusz eléneklésével zárult.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!