ERDON Helyi hírek

2016.11.16. 16:00

Advent előtti mézeskalács készítés

Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Pro Familiae Alapítvány szerdán a Mézeskalácsosok találkozóját, melyen gyerekek és felnőttek ezúttal is kipróbálhatták, hogyan kell készíteni a mézeskalácsot.

Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Pro Familiae Alapítvány szerdán a Mézeskalácsosok találkozóját, melyen gyerekek és felnőttek ezúttal is kipróbálhatták, hogyan kell készíteni a mézeskalácsot.

Nagyváradi, orosházi, nagyzeréndi és nádudvari mesterek és iparművészek jöttek el az Ady Endre líceumban megszervezett reggeltől délutánig tartó találkozóra, tudtuk meg Jakabffy Emmától, az alapítvány vezetőjétől. Egymásnak adták a kilincset az osztályok, ottjártunkkor épp a Szent László római katolikus gimnázium első osztályosai jöttek el, Zsigó Mária és Nagy Kinga tanítónők vezetésével. A gyerekek egy előre elkészített „mézesgombócot” kaptak, melyet aztán a mesterek irányításával kinyújtottak, majd kiszaggattak. A formákat a felnőttek kisütötték, majd a gyerekek kidíszítették tojáshabbal, végül pedig haza is vihették az alkotásokat. Azok a gyerekek, akiknek három, vagy több testvérük van, ajándékcsomagot kaptak a testvéreik részére, mondta Jakabffy Emma, aki kihangsúlyozta, fontos a hagyományápolás, és az, hogy a gyerekek tudják, hogy természetes alapanyagokból finom, tradicionális házi süteményt lehet készíteni. A rendezvényt, mint minden évben, advent környékén szervezték meg.

Egyúttal a résztvevők megtekinthették a jelenlévő mesterek munkáit is. Közöttük volt Ludmanné Kálmán Piroska Nádudvarról, aki nővére, Katona Kálmán Terézia mézeskalács készítő iparművész munkáit hozta el, s Trnkóczi Zsuzsa Békés megyéből, aki egyike annak a tizenöt Békés megyei mesternek, akik a Mézeskalács Lovagi Rend tagjai, azaz a legjobbak a szakmában. Mint megtudtuk, a lovagi rend tagja főleg fehér, hagyományos csipkemintákkal szereti díszíteni a mézeskalácsokat, bár az igényekhez igazodva színeseket is szokott készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!