ERDON Helyi hírek

2016.11.01. 11:57

A kalotaszentkirályi Csipkebogyó fesztiválon jártak

Az EKE 91 a Pro Székelyhíd Egyesülettel és a székelyhídi polgármesteri hivatallal közösen 2016. október 23-án, szombaton kirándulást szervezett Kalotaszentkirályra, Kolozs megyébe, a Csipkebogyó fesztiválra.

Az EKE 91 a Pro Székelyhíd Egyesülettel és a székelyhídi polgármesteri hivatallal közösen 2016. október 23-án, szombaton kirándulást szervezett Kalotaszentkirályra, Kolozs megyébe, a Csipkebogyó fesztiválra.

Kalotaszeg egyik jellegzetes növénye a csipkebokor, mely a falvakat körülölelő domboldalakon nagy számban megtalálható. Termése felhasználható gyógytea készítésére, de miután a dér megcsípte, kitűnő lekvár főzhető belőle. Ennek a fortélyait leshetjük el a helybeli asszonyoktól. Az indulás szombat reggel 7 órakor volt szakadó esőben, Székelyhídról autóbusszal. Útközben csatlakoztak még hozzánk Biharról, Püspökiből és Nagyváradról. Először a Királyhágón álltunk meg rövid időre, ahol gyönyörködtünk a csodálatos kilátásban, és módunk volt felfrissülni, kinyújtózni. Ezután megálltunk, hogy megnézzük a bánffyhunyadi református templomnak a város központjában található műemlék épületét. Erdély egyik legnagyobb fakazettásmennyezetű templomát csodálhattuk meg.Tovább indultunk innen Kalotaszentkirályra. Megérkezve szerencsénkre elállt az eső, és még a nap is előbujt.

Sürögtek-forogtak

A főtéren már zajlottak az események, a kalotaszentkirályi asszonyok, leányok sürögtek-forogtak, készültek a finomságok. A vendéglátók süteményeket, pálinkákat kínáltak, gazdag népművészeti vásár, könyvbemutató, néptánc, lovas szekerezés- csak néhány látványos pontjai voltak a gazdag programnak. Kicsitől nagyig mindenki talált kedvére való szórakozást, programot. Sikerült megnézni a tájházat és a csodaszép református templomot is.

Visszafele jövet Sebesváron álltunk meg, meglátogattuk a település még működő vízimalmát, majd felgyalogoltunk az egykori vár romjaihoz. A 80 méter hosszú és 20 méter széles erődítmény bejárata felvonóhíddal védelmezett kapu volt, mely egy hatalmas rondella udvarára nyílt. A kapun belül gazdasági épületek álltak. Az egykori hosszúkás várudvar két oldalán lehettek a lakóépületek, ám ezeknek már a maradványai sem láthatók. Innen tovább haladva végül hazaindultunk, és azt hiszem, mindannyiuk nevében mondhatom, hogy a kicsit csípős hideg ellenére egy élményekben gazdag, nagyon szép napot tudhattunk magunk mögött. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szervezőknek munkájukat, a kalotaszentkirályiaknak a kedves vendéglátást , valamint Tiponuţ Tibornak a segítségét, aki egész nap kalauzolt bennünket.

Csipkerózsa

A csipkebogyó Európában honos, 1-3 m magas tüskés cserje. A rózafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Levelei 5-7 levélkéből állnak.

Jelentős C-vitamin forrás, emellett más vitaminokat, karotinoidokat, pektint, szerves savakat tartalmaz. Latin neve (fordításban kutyarózsa) onnan ered, hogy gyökerének veszettséget gyógyító hatást tulajdonítottak. Az ókorban sorvadásos betegségekre, a középkorban tüdő betegségekre használták.

Egy görög legenda szerint eredetileg fehér volt a virága, de egyszer Aphrodité megsebezte magát a tüskéjével, és a vére rózsaszínűre festette a hófehér virágot.

Egyházi szimbólummá is vált: a csipke rózsa levelei alkotják a kelyhet, melyben Krisztus szent vére van. A rómaiak számára a csipke rózsa a dicsőség jelképe volt, csakúgy, mint a babér levél.

A csipke rózsa éretten piros színű és kemény, áltermését, a csipkebogyót az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjtjük, és mag nélkül, szárítva használjuk. A dércsípte csipke bogyók szárításra nem alkalmasak.

Ha magunk gyűjtjük, a termésből a magot és a szőröket akár kézzel is ki lehet kaparni, de vigyázva, mert a szőrök a bőrön irritációt okozhatnak. Ajánlatos kesztyűt húzni hozzá. Virág szirmait, gyökerét, de leginkább a magtól megfosztott csipke húst használjuk gyógyító célokra. 2 kg friss csipke bogyóból 1 kg szárazat kapunk. Enyhe vízhajtó. Szabályozza az erek áteresztő képességét, erősíti az ér falakat, ezáltal gyorsítja a véráramot. Ennél fogva ér szűkület, ér elmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható. B, C és K vitamin található benne.

Felhasználás

Gyógytea: készítéséhez egy csapott evő kanálnyi csipke bogyót vagy csipke húst 3-4 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen vagy langyosra melegítve megisszuk. Forralni, forrázni nem szabad. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle. A friss virágból készült igen jóízű tea kiváló hashajtó. Napi egy csészével kell inni lefekvés előtt.

Gyógybor: a csipkebogyóbor főleg idősebb korban kitűnő házi szer a hólyag és a vese rendszertelen működése ellen.

Egyéb felhasználás: a termésből készülhet még lekvár, likőr, szörp. A lekvárhoz a csipke húst használjuk mag és szőr nélkül. A megtisztított, nyers csipke húst turmixoljuk, majd azonos mennyiségű mézet vagy cukrot adunk hozzá, hűtőben tároljuk.

Tatai István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!