ERDON Helyi hírek

2016.10.29. 11:35

Winkler: Meg kell védeni a kohéziós politikát

Péntek délben az RMDSZ váradi székházában sajtótájékoztatót tartott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. Gazdasági témákról beszélt: az uniós költségvetés kiigazítása, adózás, Brexit.

Péntek délben az RMDSZ váradi székházában sajtótájékoztatót tartott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. Gazdasági témákról beszélt: az uniós költségvetés kiigazítása, adózás, Brexit.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (EPP) október 28-i váradi sajtótájékoztatóján arról számolt be: a héten Strasbourgban ülésezett az európai parlament plénuma, és a lassan a feléhez közeledő, 2014-2020-ra vonatkozó uniós költségvetés kiigazítását vitatták meg. Három prioritást tűztek ki célul. Az egyik a gazdasági növekedés biztosítása, hiszen úgy tűnik, a krízisen sikerült túllépni, és beindult a fejlődés, azonban fontos figyelmet fordítana arra, hogy az emberek zsebében is több pénz maradjon, ne csupán a bankok vagy a multinacionális vállalatok profitáljanak ebből. A másik irány új munkahelyeknek a megteremtése, főleg a fiatalok számára, hiszen a frissen végzettek amiatt panaszkodnak, hogy nem jutnak álláshoz, a munkáltatók pedig azért, hogy hiányzik a szakképzett munkaerő. A harmadik dolog pedig, ami lényeges, a menekültválságnak, és az ebből fakadó nyomásnak a kezelése, valamint a terrorizmus elleni harc.

A politikus azon meggyőződésének adott hangot: meg kell védeni a kohéziós politikát, mert egy olyan, számunkra veszélyes vélemény látszik körvonalazódni, miszerint ha a kedvezményezettek- mint például Románia- úgysem használják fel a megpályázható forrásokat, akkor minek nekik annyit felajánlani, és az eképpen felszabaduló alapokat inkább fordítsák a közös határőség megszilárdítására, vagy befogadóközpontok létesítésére menekültek számára.

Közös adópolitika

A másik téma, melyről tárgyaltak Strasbourgban, egy közös adópolitika kialakítása. Napjainkban ugyanis a multik igyekeznek az adóoptimizálás módszerével élni különböző, adóparadicsomnak számító országokban, mint például Ciprus, Ausztria vagy Hollandia. A panama dossziékkal- melyben több százezer üzletember és politikus érintett- az EP-nek egy külön vizsgálóbizottsága foglalkozik. Az igazságosság elvét tartva szem előtt, arra törekszik, hogy az EU-ban egységes módon történjen a profit megadóztatása (legyen közös az adóalap), illetve az adóbefizetés módja annak függvényében legyen szabályozva, hogy a társaság fizikai, földrajzi működési helye hol van.

A Brexittel kapcsolatban Winkler Gyula azt nyomatékosította: amikor a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye aktiválva lesz, nem szabad megfeledkezni arról, hogy 175 ezer román állampolgár tartózkodik az Egyesült Királyságban- köztük 9200 egyetemista kint tanul-, illetve több mint 1 millió brit állampolgár vállalt munkát a kontinensen. Ha tehát a felsoroltak, illetve a Nagy-Britanniában levő többi külföldi munkavállaló számára ez az érvényesülési lehetőség megszűnne, fennáll annak a veszélye, hogy a brit nemzetgazdaság több iparága összeomlik.

Szociális ügyek

Winkler Gyula arra is kitért: nemrég Brüsszelben szeminárium zajlott a társadalom és gyermekvédelem témakörében, melyre kilenc erdélyi civil szervezetet is meghívott, köztük a Bihar megyei Caritas Catolica és a református Lámpás Alapítvány képviselőit is. A szociálpolitika ugyan a tagállamok kompetenciája közé tartozik- ezen a téren is Romániában óriási a bürokrácia-, viszont az EU jó gyakorlatokkal segíthet a problémák leküzdésében.

Az EP-képviselő emellett a romániai tanügyi rendszer reformájára, s ezen belül a szakoktatás fontosságára is felhívta a figyelmet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!