ERDON Helyi hírek

2016.10.31. 14:06

Uniós pénzektől eshet el Bihar megye

A liberálisok sündisznó állásba helyezkedése miatt jelentős uniós támogatástól eshet el a megye. Az október 31-i tanácsülésen a PNL-sek folytatva eddigi taktikájukat semmit se szavaztak meg.

A liberálisok sündisznó állásba helyezkedése miatt jelentős uniós támogatástól eshet el a megye. Az október 31-i tanácsülésen a PNL-sek folytatva eddigi taktikájukat semmit se szavaztak meg.

Az egyik napirendi pont az egész észak-nyugati régiónak egy olyan közös projektjére vonatkozott, mely összefog több megyét. Jelen pillanatban ez a legnagyobb infrastrukturális nagybefektetés Románia ezen részén, természetesen az észak-erdélyi autópályát leszámítva. Egy olyan út, mely Magyarország felől Nagyszalontánál jön be Bihar megyébe, majd keresztülhalad Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megyéken, és északon lép ki az országból. Eleinte körülbelül 18 millió eurós részesedésről volt szó négy évre, azonban a múlt héten Pásztor Sándor megyei tanácselnök találkozott a fejlesztési régió igazgatónőjével, és mint kiderül, valószínűleg lehetőség nyílik arra, hogy megfejeljék ezt az összeget 27 millió euróra.

A pályázat előkészítése még a korábbi, liberális vezetésű megyei önkormányzat idején történt meg, és folytatódott „ezerrel” immár az RMDSZ-es Pásztor Sándor irányításával. K lett dolgozva az összes szükséges dokumentáció, melyet november közepéig kell letenni. A tanácsülésen kétharmados többségre volt szükség, azonban a PNL-sek úgymond kihátráltak a döntéshozatal elől, bármivel is próbálkozott a tanácselnök. Látszott a liberálisokon, hogy megosztottak ebben a témakörben- hiszen a beruházás több liberális települést is érint-, de minden bizonnyal felsőbb utasításra végül azt a megoldást választották, hogy egyáltalán ne szavazzanak.

Mivel rendkívül fontos, hogy Bihar megye hozzájusson egy ilyen mértékű támogatáshoz, Pásztor Sándor a jövő hétre megbeszélésre hívta a frakcióvezetőket ez ügyben, és rendkívüli tanácsülésre kell számítani.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!