ERDON Helyi hírek

2016.10.11. 12:31

Tűzvédelem a fűtési szezonban

A téli időszakra készülve a Sürgősségi Esetek Felügyelősége elemezte öt évre visszamenőleg, hogy november és december hónapokban melyek voltak a tűzesetek leggyakoribb okai, körülményei.

A téli időszakra készülve a Sürgősségi Esetek Felügyelősége elemezte öt évre visszamenőleg, hogy november és december hónapokban melyek voltak a tűzesetek leggyakoribb okai, körülményei.

A statisztika kimutatta, hogy a lakásokban, magángazdaságokban a fűtéssel összefüggő improvizált rendszerek a legveszélyesebbek. A hivatásos és önkéntes tűzoltók 2011. és 2015. között 832 esetben kellett riasztás nyomán kiszálljanak, 306 alkalommal lakástüzekhez, 59 esetben járművek kaptak lángra, 73 alkalomkor intézményekhez vagy cégekhez riasztották őket, a legtöbb, 394 esetben erdő- és parlagtüzeknél kellett oltani. Hét alkalommal halálos áldozatot követelt a tűz, míg  a keletkezett anyagi kár nagyjából 3,2 millió lejre tehető.

Az emberéletek megóvása és az anyagi kár elkerülése végett a hatóság felhívja a lakosság figyelmét: csak megfelelően felszerelt és beállított fűtésrendszereket, kályhákat használjanak, rendeltetés-szerűen, mindig betartva a tűzvédelmi szabályokat. Fontos szem  előtt tartani: a gyerekeke védelméért ágyukat ne tegyék a hőforrás közvetlen közelébe, ne hagyják őket a tűzzel játszani; az egész család óvását szolgálja, ha éjszakára nem marad felügyelet nélkül a hőforrás, ha tűzgyújtáshoz nem használnak veszélyes folyadékot, ha rendszeresen takaríttatják a kéményeket, ha a gyúlékony tűzifát vagy száradó ruhaneműt legalább 1 méterre tárolják a kályháktól, ha a kályhák ajtaját nem hagyják nyitva, figyelnek a hamu tárolására, elektromos melegítőt nem hagynak felügyelet nélkül és csak szakemberrel javíttatnak, rendszeresen ellenőrzik a füstjelzők működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!