ERDON Helyi hírek

2016.10.31. 12:48

Több nőt a döntéshozatalba!

Október 29-én Nagyváradon tartotta soron következő küldöttgyűlését az RMDSZ Nőszervezete. Jelen volt dr. Doris Pack, az EPP Nőszervezetének elnöke és Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke is.

Október 29-én Nagyváradon tartotta soron következő küldöttgyűlését az RMDSZ Nőszervezete. Jelen volt dr. Doris Pack, az EPP Nőszervezetének elnöke és Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke is.

A tanácskozás szünetében tartott sajtókonferencián dr. Doris Pack, az Európai Néppárt (EPP) vezetőségi tagja és Nőszervezetének elnöke, a Robert Schuman Intézet vezetője hangsúlyozta: azért van jelen, hogy ezáltal is saját, illetve az általa képviselt alakulatok támogatásáról biztosítsa az RMDSZ-t, és ennek Nőszervezetét. Véleménye szerint a Szövetség megértette azt az üzenet, hogy több nőre van szükség a politikában és a döntéshozatalban, ezért szerepel öt nő is befutóhelyen a parlamenti listákon (Ambrus Izabella- Brassó megye, Benkő Erika- Kovászna, Biró Rozália- Bihar, Csép Andrea- Maros és Hegedüs Csilla- Kolozs). Az esélyegyenlőség jegyében a nők és a férfiak együtt kell dolgozzanak azért, hogy szebb legyen a holnap Romániában, és az erdélyi magyaroknak jobb legyen az élete- nyomatékosította.

Megötszöröződhet

Az RMDSZ Nőszervezetének megalakulásáról a 2013-as csíkszeredai kongresszuson döntött a Szövetség. Visszatekintve, Kelemen Hunor elmondta, ezzel sikerült felzárkózniuk más európai szervezetekhez, amelyeknek már évek óta létezik hasonló belső platformja. Rámutatott: bár eddig is voltak olyan nők Erdélyben, akik szívesen vállaltak közéleti szerepet, tettek közösségükért, a Nőszervezet megalakulása ezt tovább erősítette. Meglátásában megfelelő választási részvétel mellett az RMDSZ parlamenti frakciójában megötszöröződhet a női jelenlét, hiszen Biró Rozália mellé bekerülhet Benkő Erika, Ambrus Izabella, Hegedüs Csilla és Csép Andrea is. „Több, mint ami eddig volt, de kevesebb, mint amennyit szerettünk volna. Viszont ha így haladunk, el tudunk jutni odáig, hogy fele-fele arányban legyünk. Erre az egyensúlyra, a nők és a férfiak közös munkájára a társadalom minden színterén szükség van” – mondta.

Kiemelte, embertől emberig kell haladniuk ebben a kampányban, a közösségi érdeket helyezve előtérbe, tevékenységüket a közjónak rendelve alá. Úgy fogalmazott: a politikai osztályt ma nem nézik jó szemmel, ezért aki most úgy dönt, hogy jelöltként indul, számolnia kell ezzel is, és meg kell próbálnia megváltoztatni azt, ahogyan az emberek a politikára tekintenek. Éppen ezért az első és legfontosabb céljuk, hogy a közösséget, a közjót szolgálják, a magyar közösség érdekeit helyezzék előtérbe. Nem könnyű a dolguk, hiszen a társadalmi elvárások hatalmasak, ők pedig csak olyan ígéreteket tehetnek, olyan terveket mutathatnak, amelyek megvalósíthatóak, kivitelezhetőek.

Arra is kitért: az RMDSZ számára prioritás az oktatás reformja, amelynek keretében csökkenteni kell a tantervet, el kell törölni a házi feladatot, a hangsúlyt a minőségi oktatásra kell helyezni, valamint beszélt arról az adókedvezményről is, amely értelmében a családok – gyermekeik számával arányosan – kevesebb jövedelemadót kellene, hogy fizessenek. Kiemelte, az RMDSZ-nek van javaslata arra is, hogy miként kellene fejlődnie Erdélyben és Romániában az infrastruktúrának, hogyan támogatnák a vidéki gazdákat, termelőket. „Nem lehet úgy teljesítményt várni, hogy a közszférában és a magánszférában dolgozóknak is egy része a minimális szint alatt él. A minimálbérnek is emelkednie kell: 1250 lejről 2000 lejre kell emelni fokozatosan” – szögezte le.

A tájékoztató végén röviden bemutatkozott az öt jelölt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!