ERDON Helyi hírek

2016.10.16. 13:54

Sámánok, képek, szertartások

A sámánok világába nyerhettek betekintést mindazok, akik részt vettek Hoppál Mihály néprajzkutató pénteki előadásán a váradi Ady Endre Emlékmúzeumban.

A sámánok világába nyerhettek betekintést mindazok, akik részt vettek Hoppál Mihály néprajzkutató pénteki előadásán a váradi Ady Endre Emlékmúzeumban.

Sámánok, képek, szertartások címmel vetítéssel egybekötött beszélgetést és kiállításmegnyitót tartottak október 14-én, péntek az Ady Endre Emlékmúzeumban. A megjelenteket Imre Zoltán múzeumigazgató köszöntötte. Az est vendége Hoppál Mihály, Magyarország egyik legfontosabb néprajzkutatója volt, aki a sámánság hagyományról, a rituálékról, a táltosok és a sámánok közötti különbségekről, a sámángyógyításról beszélt, valamint arról, hogyan lehet valakiből sámán. Hoppál Mihály a hatvanas évek végétől kutatja a magyar narratív hagyomány különböző területeit (néphit, népi gyógyítás, magyar mitológia, sámánság). 1967 óta dolgozik az MTA Néprajzi Kutatóintézetében. 1997-től az Európai Folklór Intézet igazgatója, melynek keretében az UNESCO szellemi világörökség konvenció kidolgozásában tevékenyen részt vett. 2003-tól 2009-ig az MTA Néprajzi Kutatóintézetének igazgatója volt, s több mint egy évtizede a Nemzetközi Sámánkutató Társaság elnöke. Terepmunkát végzett Szibériában, Koreában és Kínában is, és az ott élő sámánokról dokumentumfilmeket készített, ezek közül néhány részletet a pénteki eseményen is levetítettek.

Sámánság

A beszélgetés során elhangzott, hogy a sámánság egy mesterség, egy igazi művészeti tevékenység, ami nem olyan egyszerű, mint amilyennek egy kívülálló számára tűnhet, hiszen a sámánnak számos szellemhívó éneket tudnia kell, továbbá a megfelelő ritmusban egyszerre kell énekelnie, táncolnia és dobolnia. Szó esett a sámán gyógyításról is, amelynek lényege, hogy megteremtsék az egyensúlyt a testben és lélekben egyaránt. „Még időben elkezdenek foglalkozni a beteggel, megelőzik a bajt, ezeket a dolgokat érdemes megtanulni tőlük” – mondta, hozzátéve, hogy a sámánság általában öröklődik a családban, de ahhoz, hogy valaki sámánná váljon, először ki kell gyógyulnia egy betegségből, ezzel bizonyítva, hogy erősebb annál. A rendezvényen jelen volt Veikko Anttonen (Finnország), a Nemzetközi Vallástudományi társaság alelnöke, aki a Hoppál Mihály fotóiból összeállított kiállítást is megnyitotta. Mint elmondta, a múzeum tárlóiban kiállított fotók csak egy töredéke a Szibériában és Ázsiában készült képeknek, amelyek megörökítik a sámán rituálékat, kellékeket.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!