ERDON Helyi hírek

2016.10.10. 11:13

Kültéren is gyűjtenek aláírásokat

A héten két szabadtéri helyszínen, a Kert utca és a Szent László tér sarkán, és a Holnaposok-szoborcsoport mellett is gyűjt aláírásokat az RMDSZ a Kert utcai házak lerombolása ellen.

A héten két szabadtéri helyszínen, a Kert utca és a Szent László tér sarkán, és a Holnaposok-szoborcsoport mellett is gyűjt aláírásokat az RMDSZ a Kert utcai házak lerombolása ellen.

Hétfői sajtótájékoztatóján Huszár István, az RMDSZ váradi szervezetének elnöke azt nyilatkozta: engedélyt kaptak az önkormányzattól arra, hogy nyílt területen is gyűjtsék az aláírásokat. Két helyszínt igényeltek: az egyiket a Holnaposok-szoborcsoportnál, a másikat pedig a Kert utca és a Szent László tér sarkánál. Készítettek vizuális anyagokat, vagyis szórólapokat és roll-up pannókat is, és bíznak abban, hogy sikerül felkelteniük a járókelők figyelmét. Önkéntesekkel dolgoznak, illetve a frakció és az ügyvezetés tagjai is kimennek naponta egy-egy órát attól függően, hogy kinek hogyan engedi a munkaideje azért, hogy ezáltal is próbálják nyomatékosítani ennek az akciónak a fontosságát. Természetesen a körzeti székházakban szintén gyűjtik ezután is az aláírásokat, az utcán pedig szombatig 10-17 óra között lesznek kint, illetve előfordulhat, hogy a hétvégén is, amennyiben olyan az idő.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy hétfőn ezer aláírást iktattak még a városházán, és újabb ezernek a leadása már elő van készítve, ugyanis az az elképzelésük, hogy ezentúl ezrenként regisztrálják ezeket. Az első alkalommal azért tettek le 1700-at, mivel sürgetett a határidő. „Abban reménykedünk, hogy az általunk folyamatosan szállított aláírások arra készteti majd a jelenlegi városvezetést, hogy újra átgondolja úgy az urbanisztikai, mint a mobilitási tervet”- hangsúlyozta. Hozzátette: mint kiderült, a bukaresti tervező a váradi városvezetés kérésére vagy utasítására tette be a dokumentumba, hogy kiszélesítik a Kert és a Vámház utcát, az Általános Városrendezési Tervben (PUG) ugyanis nincs benne az a megfogalmazás, hogy kiszélesítés, hanem azt tartalmazza, hogy rekonfiguráció, ami azt jelenti, hogy járdát lehet kiszélesíteni vagy szűkíteni, egyirányúvá lehet tenni az utcát, és kerékpárutat kialakítani. Ráadásul a város főépítésze elszólta magát a bizottsági ülésen, hogy egészen a Rhédey-kertig tervezik kiszélesíteni a Kert utcát, vagyis a tűzoltóság után is bontás lesz. Különben Kis Gábor RMDSZ-es tanácsos egyértelműen rámutatott arra, hogy igenis el van különítve pénzösszeg a tanulmányoknak a kibocsátására, ami bontást is feltételez.

Amit akarnak

A politikus szóvá tette azt is, hogy az RMDSZ minden évben kéri, hogy az október 12-i úgymond ünnepi programsorozatba foglalják bele a Szent László templom falán található emléktáblának a megkoszorúzását is, mely eseményt hosszú évek óta közös szervez a megyei RMDSZ a Premontrei Öregdiákok Egyesületével. Az idén is negatív választ kaptak, melyben Ilie Bolojan polgármester illedelmesen közli, hogy ezt most se tették meg, de megengedi gyakorlatilag, hogy a kérvényezők csináljanak ott, amit akarnak, természetesen a közrend tiszteletben tartásával.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!