ERDON Helyi hírek

2016.10.27. 13:33

Készpénzhiánnyal küzd a hőszolgáltató

Kérdés, hogy megkapja-e a Nagyvárad a kormánytól azt a harmincmillió lejt, mely a téli gázellátás biztosítására kell, mondta Kis Gábor RMDSZ-es helyi tanácsosa csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kérdés, hogy megkapja-e a Nagyvárad a kormánytól azt a harmincmillió lejt, mely a téli gázellátás biztosítására kell, mondta Kis Gábor RMDSZ-es helyi tanácsosa csütörtöki sajtótájékoztatón.

Amint a napokban megszavazott helyi tanácsi határozat hivatalos indoklásában áll, bizonyos terminusok eltolódása, az új hőközpont beindításával, működtetésével járó költségek, továbbá az, hogy a gázt mindig előlegben kell kifizetni, oda vezettek, hogy 30,9 milliós készpénzhiány alakult ki, s ezt sürgősen törleszteni kell annak érdekében, hogy a hőszolgáltatást folyamatosan tudják biztosítani a váradiak számára. A legutóbbi tanácsülésen a városatyák megszavazták, hogy a városvezetés indítványozzon egy kormányhatározat tervezetet, melyben harminc millió lejes támogatást igényel a kormány sürgősségi alapjából az idei fűtési szezonra való gáz biztosítására. Jelenleg gőzerővel zajlik a hivatalos procedúra elindítása, mondta Kis Gábor.

Variánsok

Három variáns létezik, mondta a helyi tanácsos: az egyik, hogy a kormány megadja a támogatást és nem kéri vissza, a másik, hogy megadja, de vissza kell fizetni, a harmadik pedig, amelyről eddig kevés szó esett, hogy egyáltalán nem adja meg, ebben az esetben valahogy ki kell gazdálkodniuk.

A helyi tanácsos meglátása szerint, ha az utóbbi eset áll fenn, gond lesz kifizetni az elkövetkezendő periódusra tervezett uniós pályázatok önrészét. Lehet, hogy áthidaló megoldásként egy rövidlejáratú kölcsönt vesz majd fel a város, vagy a sürgősségi alapból törleszti az összeget.

A távfűtési rendszer felújítása egyébként a 2017-2020 időszakban is folytatódik, elvileg be is kell fejeződjön, de kérdés, hogy a százmilliót meghaladó beruházás nyomán működtetése kifizetődő lesz-e. Hiszen a hőszolgáltató ugyan állítja, hogy több mint ezren kívánnak csatlakozni a rendszerhez, de tény, hogy egyre többen szeretnének lecsatlakozni róla, s önállóan megoldani a téli fűtést.

Túlméretezett

A helyi tanácsos szerint újra kellett volna méretezni a fűtési rendszert, hiszen így nehezen lehet működését időben az adott időjáráshoz igazítani, sokszínűbbé kellett volna tenni a választékot a váradiak számára. A korábbi évek során a fűtési szezon alatt egy hónap során körülbelül egymillió euró veszteséget termelt a hőközpont. A tanácsos megemlítette, hogy Várad központjában van egy körülbelül egy kilométeres szakasz, amely egyetlen fogyasztót lát el.

Mindazonáltal reméli, hogy a gáz maga nem fog megdrágulni. ”Mivel nagy felhasználók vagyunk, gyakorlatilag onnan vesszük, ahonnan akarjuk, a tőzsdei konkurencia nyomán nő az esély arra, hogy jó áron tudjuk beszerezni” - mondta a helyi tanácsos. Ami pedig a jövőt illeti: amennyiben a hőközpont nyereséges lesz, az RMDSZ mindenképp azt támogatja majd, hogy lehetőleg csökkentsék a lakosságnak szolgáltatott hőenergia árát. Jelenleg a váradiak számára az önkormányzat 59 lejes szubvenciót biztosít a gigakalória árából, s ez országos szinten nem számít kevésnek, jegyezte meg Kis Gábor.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!