ERDON Helyi hírek

2016.10.19. 16:48

Jövőre gőzerővel dolgoznak majd a fűtéshálózat felújításán

A nagyváradi önkormányzatnak még nincs finanszírozási szerződése a fűtéshálózat felújítási munkálatainak a folytatására, ennek ellenére 15 kilométernyi fővezetéket tervez felújíttatni 2016-ban a megyeszékhelyen. Annál is inkább rohamtempóban fognak dolgozni, mert ezeket a munkálatokat a fűtésszezon utáni tavaszi-nyári időszakban szándékoznak elvégezni.

A nagyváradi önkormányzatnak még nincs finanszírozási szerződése a fűtéshálózat felújítási munkálatainak a folytatására, ennek ellenére 15 kilométernyi fővezetéket tervez felújíttatni 2016-ban a megyeszékhelyen. Annál is inkább rohamtempóban fognak dolgozni, mert ezeket a munkálatokat a fűtésszezon utáni tavaszi-nyári időszakban szándékoznak elvégezni.

Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere a város fűtésrendszeréről tartott szerdai városházi sajtótájékoztatón kifejtette, hogy 89 kilométernyi fővezeték, 145 kilométernyi mellékvezeték és 149 hőközpont tartozik a városi fűtéshálózathoz. A fűtésrehabilitáció első szakaszában 17,5 kilométernyi fővezetéket újítottak fel uniós finanszírozásból. Emellett a város saját költségvetéséből felújított nyolc kilométernyi fővezetéket, illetve megkezdődött a váradi fűtéshálózat uniós finanszírozásból finanszírozandó hálózat-cseréjének második szakasza, melynek keretében 20,20 kilométernyi fővezeték megújítását irányozták elő. Az idén 5,7 kilométernyi szakaszt újítottak fel, és jövőre rendkívül intenzív munkával megpróbálják befejezni a fennmaradó mintegy 15 kilométernyi fővezeték felújítását. Mircea Mălan hozzátette, hogy annál is inkább rohamtempóban fognak dolgozni, mert ezeket a munkálatokat a fűtésszezon utáni tavaszi-nyári időszakban szándékoznak elvégezni. Hozzátette, hogy 2018-ban és 2019-ben további tizenegy kilométernyi fővezetéket újítanak majd fel szintén uniós finanszírozásból.

Előre dolgoznak

Az alpolgármester kifejtette, hogy megegyeztek a kivitelező Elsaco, Energomontaj, Isoplus és Ispe Timişoara cégekkel arról, hogy idén október 15-ig, a fűtési szezon kezdetéig befejezik a csőcserélési munkálatokat annak érdekében, hogy a hideg időjárás beköszöntével mindenhol legyen fűtés és meleg víz. A korábbi évektől eltérően a hideg idő az idén valamivel korábban, már október elején beköszöntött, és mivel akkor még sok helyen dolgoztak, nem mindenütt működött optimális paraméterek között a fűtési rendszer. De október 15-re mindenhol befejezték a munkálatokat és vasárnaptól gyakorlatilag mindenhol normális paraméterek között működött a fűtés és melegvíz-szolgáltatás. Ez alól kivételt képezett Szentmárton és Félixfürdő, ahol a javítási munkálatok miatt lehűlő meleg víz beszorult a rendszerbe a fűtés megindításakor, és mindaddig nem volt melegítés és meleg víz az említett helyeken, amíg a lehűlt víz ki nem folyt a fogyasztók csapjain és a fűtőtesteken. Mircea Mălan kifejtette: jelenleg Nagyváradon a fűtési rendszerben óránként mintegy 250 köbméternyi meleg víz vész el, ami évente több mint hárommillió eurós veszteséget okoz a városnak. Ezért a városvezetés nem lát más megoldást, mint azt, hogy mihamarabb felújítsa a hálózatot. Ebből a megfontolásból győzték meg a kivitelező cégeket arról, hogy saját költségvetésből kezdjék meg a második etapban előirányzott felújítási munkálatokat, holott a város még nem kötötte meg a finanszírozási szerződést erre a projektre. Mălan elmondta, hogy a városvezetés minisztériumi biztosítékot kapott arról, hogy amint elkészül a projekt műszaki terve, meg is kapja az önkormányzat a finanszírozást.

Tervek

A jövőbeni tervekről beszélt Stanel Necula, a Hőszolgáltató Vállalat vezérigazgatója is, elmondva azt, hogy a felújított fűtésvezetékek hat baros nyomáson működnek optimálisan, csakhogy mivel a régi vezetékek nem bírnak el ekkora nyomást, ezért az új vezetékeket sem lehet hat baros nyomáson tartani, mert az illesztékeknél a régi vezetékek szétpukkannának. Ez a magyarázata annak, hogy 4,5 bar nyomáson folyik a felmelegített víz a vezetékekben. Ebből kifolyólag szükség van egy szivattyúállomás beszerzésére, mely Rogériusz lakónegyedben kiegészíti majd a csökkentett nyomás miatt kisebb hőenergiát. A szivattyúállomást akkor kell majd üzemeltetni, amikor a külső hőmérséklet –5 celsius fok alá süllyed. A szivattyúállomás beszerzése jelenleg folyamatban van – jegyezte meg Necula, hozzátéve, hogy az elképzelések szerint néhány évig fogják üzemeltetni Rogériuszon, amíg fel nem újítják a lakónegyedben a teljes fővezeték rendszert, ezt követően valószínűleg Szentmártonban vagy Félixfürdőn fogják használni.

Csatlakozás

Végezetül Stanel Necula, a Hőszolgáltató Vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy ez év végéig további nyolcvan hőközpontban szerelik fel az automatikus fogyasztásmérő berendezéseket. Kijelentette, hogy a Hőszolgáltató stratégiai elképzelései közé tartozik az ügyfélhálózat bővítése, a Lăpuşului utcán hamarosan új fogyasztókat kötnek majd rá a rendszerre, ugyanakkor az elképzelések közé tartozik a Ceyrat utcán létesítendő lakónegyed (ahova mintegy 1300 lakás építését tervezik) csatlakoztatása a városi fűtéshálózathoz, továbbá előrehaladott tárgyalások zajlanak az ARED ingatlanfejlesztővel, annak, váradi ingatlanjaiknak a városi fűtéshálózathoz történő csatlakoztatásáról. Jelenleg a városi fűtéshálózatnak mintegy 140 ezer fogyasztója van.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!