ERDON Helyi hírek

2016.10.25. 17:05

Igazgatói versenyvizsgák: nem pszichológiai teszt volt

Pontosítást fogalmazott meg az oktatási minisztérium azzal a teszttel kapcsolatban, melyet az iskolai és aligazgatói tisztségek betöltésére kiírt versenyvizsgán kaptak a jelöltek, mivel „az utóbbi időben pontatlan információk jelentek meg” ezzel kapcsolatban – áll a minisztérium holnapján.

Pontosítást fogalmazott meg az oktatási minisztérium azzal a teszttel kapcsolatban, melyet az iskolai és aligazgatói tisztségek betöltésére kiírt versenyvizsgán kaptak a jelöltek, mivel „az utóbbi időben pontatlan információk jelentek meg” ezzel kapcsolatban – áll a minisztérium holnapján.„Nem pszichológiai tesztet kaptak az igazgatói és aligazgatói posztokra kiírt versenyvizsga résztvevői”, olvasható a pontosításban, a teszt „a kognitív és menedzseri kompetenciákat hivatott felmérni”. Amint a továbbiakban olvasható, a tesztet kognitív tudományok szakértői dolgozták ki és arra irányult, hogy felmérje az igazgatói, illetve aligazgatói tisztségek betöltéséhez szükséges rátermettséget: azt, hogy az érintettek mennyire tudják megkülönböztetni a különféle menedzseri mintákat és stílusokat, milyen mértékben értik meg és vállalják fel az iskolai menedzser szerepét, mennyire képesek megkülönböztetni az elsődlegesen és másodlagosan fontos dolgokat, tudnak-e logikus kapcsolatot teremteni a jelenségek és események között, milyen a megfigyelőképességük, stratégiai gondolkodásmódjuk mennyire fejlett, stb.

A pontosítás szerint a rácsteszt az objektivitás, átláthatóság és könnyen kezelhetőség előnyeit ötvözi; „akaratlan, vagy tudatos hibás nézőpont egy pszichológiai tesztnek nézni. Sem felépítése, sem az értékelése nem a jelöltek pszichológiai személyiségére mutatott rá, a cél a képességek felmérése volt”. A teszt kognitív képességeket felmérő része ismert tesztek részét képezi és felhasználásuk a szerzői jogokkal rendelkezők írásos beleegyezésével történt. A menedzseri rátermettséget felmérő rész a kritikus elemzés és stratégiai gondolkodás képességét volt hivatott kimutatni, ugyanakkor nem a megadott háttéranyag „bemagolását” kérte számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!