ERDON Helyi hírek

2016.10.25. 11:32

Helyzetbe hoznák a civileket

A nagyváradi RMDSZ-frakció határozatmódosító és -kiegészítő előterjesztést fog benyújtani annak érdekében, hogy a civil szervezetek kedvezőbb feltételek közt pályázhassanak a kiírásoknál.

A nagyváradi RMDSZ-frakció határozatmódosító és -kiegészítő előterjesztést fog benyújtani annak érdekében, hogy a civil szervezetek kedvezőbb feltételek közt pályázhassanak a kiírásoknál.

Ezt Kecse Gabriella RMDSZ-es tanácsos jelentette be kedd reggeli sajtótájékoztatóján, lévén hogy még a kampányában megígérte: felvállalja a civil szervezetek ügyét is. Szomorúnak nevezte, hogy a jelenlegi városvezetés nem foglalkozik ezzel a szférával, illetve volt ugyan egy pályázati kiírás, de olyan merev feltételekkel, hogy kevesen tudtak ennek eleget tenni. Az RMDSZ-frakció ezért határozatmódosító és -kiegészítő előterjesztést fog benyújtani, és hogy ennek még nagyobb legyen a súlya, azzal a kéréssel fordul a Bihar megyében és Váradon tevékenykedő magyar civilekhez, hogy november 2., szerda délutánig az RMDSZ ideiglenes székházában (Kossuth/Independenţei utca 11. szám) hétköznap 10-15 óra között írják alá az indítványt támogató ívet, melyhez a szervezetük pecsétje is szükséges.

A legfontosabbak

Tulajdonképpen 20 módosításról és 5 kiegészítésről lenne szó, ezek közül a legfontosabbak a következők: a pályázati kiírások szakterületét bővítsék a szociális és egészségügyi szférával, valamint külön kategória legyen a könyvkiadás; az egzakt területen évente két pályázatot adhasson be egy-egy civil szervezet az eddigi egy helyett, és dönthessen a prioritásról; az éves költségvetés jóváhagyása után, ahogy a Megyei Tanácsnál is szokás, minden hónap 20-ig lehessen pályázatot letenni; 2018-tól online pályázati lehetőség is lehessen; az elbírálás eredményét a közzétételtől számítva 3 napon belül lehessen megtámadni, és 5 napon belül szülessen válasz; ne legyen kizáró ok, ha a pályázó civil szervezet nem Váradon van bejegyezve, csupán a lebonyolított tevékenysége kötődjön a megyeszékhelyhez; az elbíráló testület összetétele a tanügyi és a szociális szakbizottság tagjaiból álljon, és legyen egy-egy jogi és gazdasági végzettségű személy is, szavazati jog nélkül, valamint lehessen konzultálni tanácsadókkal, akiknek szintén nem lenne szavazati joguk; minimum 7 érvényes szavazat kelljen a pozitív elbíráláshoz; az elbírálást követő 30 napon belül lehessen a szerződést megkötni; a megállapodás aláírása után a megítélt összeg 60 százalékát folyósítsák; az önrész elszámolása történhessen önkéntes munkának az igazolásával vagy eszközök és helyiségek bérbe adása révén is; a pályázat meghirdetések nagyobb nyilvánosságot kapjanak.

2012-ben Nagyváradon magyar jellegű 71 civil szervezet működött, napjainkban körülbelül ezeknek a fele, és 25-30 aktív.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!