ERDON Helyi hírek

2016.10.30. 12:45

Fájdalommal élni elfogadhatatlan

Aktualitások a palliatív ellátásban címmel háromnapos konferencia zajlott a hétvégén a Félixfürdőn. Több mint kétszázan vettek részt, többek között orvosok, asszisztensek, pszichológusok.

Aktualitások a palliatív ellátásban címmel háromnapos konferencia zajlott a hétvégén a Félixfürdőn. Több mint kétszázan vettek részt, többek között orvosok, asszisztensek, pszichológusok.

A Palliatív Gondozás Országos Egyesülete által tizenhetedik alkalommal megszervezett országos konferencia megnyitója előtt a szervezők sajtótájékoztatón számoltak be a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókról.  Mălina Dumitrescu, az egyesület  elnöke arról szólt: a betegség nem mindig gyógyítható, de akkor is, ha ez nem lehetséges, fontos szem előtt tartani az életminőség javítását, az élet utolsó pillanatáig.

Több ezren

Mint minden évben, a konferencia az október 8-i  Hospice és Palliatív Gondozás Világnapjához kapcsolódóan szerveződik meg, jelmondata pedig: fájdalommal élni és meghalni elfogadhatatlan. Ezúttal is, akárcsak az elmúlt években, igyekeznek megtalálni a lehetőségeket arra, hogy a rászoruló betegek kapják meg a szükséges fájdalomcsillapító szereket és csökkenjen azoknak a száma, akik ellenőrizetlen fájdalommal élnek.

A kimutatások szerint a világ lakosságának 75%-a nem juthat szenvedést csillapító gyógyszerekhez, s becslések szerint Romániában jelenleg 16 ezer körüli azoknak a betegeknek a száma, akiknek a szenvedés enyhítését szolgáló gyógyszerekre van szükségük,  közülük 64  ezren rákban szenvednek. A hazai rászorulók közül mintegy ötezren gyerekek és csak tíz százalékuk részesül palliatív gondozásban. Jelenleg Romániában az ilyen jellegű szükségleteknek csak mintegy 7,9%-át fedezik, a cél pedig az, hogy 2020-ig ez az arány elérje a húsz százalékot.

Központ

Marinela Murg, a nagyváradi Hospice Emanuel Alapítvány igazgatója elmondta: húsz éves megalakulásuk óta mintegy 2300 felnőttet és 250 gyereket részesítettek palliatív  ellátásban. Szolgáltatásaik ingyenesek, s teljes körűek, azaz szükség esetén nem csak a beteg gyógyszereit és segédeszközeit biztosítják, hanem pénzügyi segítséget is nyújtanak, pszichológiai tanácsadásban részesítik a beteget, illetve hozzátartozóit. Évek óta tervezik, hogy egy palliatív ellátási központot építenek, ez egyelőre a félemeletnél tart. Ha megépül, húsz felnőttet és öt gyermeket tudnak majd ellátni itt, addig azonban csak az otthoni ellátásban tudnak segíteni.

Dr. Silviu Corbu nagyváradi, palliatív ellátásban szerzett kompetenciákkal is rendelkező orvos beszámolt arról, hogy az elmúlt évek során hogyan fejlődött ez a fajta ellátás a Bihar megyei egészségügyi intézményekben; bár a fejlődés tagadhatatlan, sokkal több ágyra lenne szükség.  Ezek híján egyes betegek intenzív terápiás osztályokra vannak beutalva, holott ott a költségek sokkalta magasabbak.

Előadások

Dr. Delia Birtar, az országos Hospice Emanuel alapítvány gyermekgondozási részlegének vezetője többek között elmondta: ami a gyermekek ellátását illeti, Romániában mindössze öt vagy hat megyében létezik számukra palliatív ellátás.

A háromnapos konferencia során előadások hangzottak el, s műhelymunka zajlott. Egyebek mellett szó esett a krónikus fájdalom csillapításának lehetőségeiről, a palliatív gondozás kihívásairól, a betegek lelki problémáiról, különféle nehéz esetekről.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!