ERDON Helyi hírek

2016.10.05. 16:59

A vágy története (5./6 rész)

(Folytatás) Néhány éve az augusztusi hónap vége mindig egy rém lassan vonuló furcsaságot hoz az ablakom alá.

(Folytatás) Néhány éve az augusztusi hónap vége mindig egy rém lassan vonuló furcsaságot hoz az ablakom alá.

Egy papírból, agyagból és különféle képlékeny anyagokból épített felvonulást, amely még a vastag téglafalakon és a délután sugaraitól óvó redőnyökön keresztül is képes éreztetni érkezését, elektronikus, rikító és falcs hangokkal kísérve, amelyek szétzúzzák még a nap legforróbb pillanatait is a jókedv váratlan és megmagyarázhatatlan hangjaival. Ez a kéretlen vidámság évről évre végigzeng az utcákon, behatol a lakásom csendjébe egyre színesebb csintalansággal, miközben a Debreceni Virágkarnevál allegorikus szekerei egyre mutatósabb érdekességekkel vonulnak be: serdülő mazsorett-táncosok, akiknek mozdulataiban keveredik az elegancia és bujaság, idősödő férfiak motorokon ülve, akik olyan formációban haladnak, mint évekkel ezelőtt a támadó alakzatban eget barázdáló repülőgépek. Ennek a határtalan jókedvnek a fókuszpontját veszi körbe a tátott szájú tömeg, akik a kánikulával dacolva, valamiféle alaptalan fontoskodással figyelik a menetet. A fürtökbe szerveződő, zajos tömeg már a fákkal szegélyezett úton várja a felvonulást, és elhúzódik egészen a főtérig.

Lakásom biztonságából figyelve, a Virágkarnevál három összetéveszthetetlen jellemzőjére lettem figyelmes: a szekerek mértéktelen groteszksége, amely keveredik az általuk képviselt művek értelmezhetetlenségével és idegenségével, valamint az emberek őszinte és érthetetlen öröme, amellyel kísérik ezt a felvonulást. Nekem az egész parádé, már az elejétől fogva, egy meteorit lassított becsapódásához hasonlított, ami végigvonul az utcákon.

Ez a rondaság és vulgaritás akkor enyhült kissé, amikor megértettem az esemény ürügyét: csupán egy ártatlan parádéról van szó, augusztus 20. alkalmából. Egy vándorló bál, amely épp olyan ártatlan, mint a hivatalos ünnepek, nemzeti napok vagy melegfelvonulások. Ez adott némi értelmet és jelentőséget a felsorolt dolgoknak: bármelyik másik allegorikus parádéhoz hasonlóan, a szekerek és különféle kellékek túlságosan drágák ahhoz, hogy szponzorok nélkül összegyűjtsék őket, másképp, mint a középkorban, pénzt kéne beléjük fektetni, és így az egészből egy nyílt allegória lenne. Minden a helyén van: tűzoltók, líceumok, lángos árusok, mind szívesen látott vendégek, főleg, ha egy ilyen jelentőségű (nemzeti ünnep) és ilyen tradíciójú (50 éves) eseményről van szó.

Nagyon is lehetséges, hogy a rendszerinti pepecselés mögött – a szekerek virágokból kell készüljenek – bizonyos frusztráció áll: a művek hónapokig készülnek csak azért, hogy egyetlenegyszer bemutassák őket, akkor is csak néhány óráig. Vagy, helyesen, sokan úgy fogják gondolni, hogy ez az esemény nagyobb figyelmet igényel. Ehhez pedig pontosan a határon túli, szegényebbik nővér gondolata társul, Nagyváradé, ahol nincs jólét, parádék, ahol a lakosság képzelete nem haladja meg a vallásos ünnepek, a sörfesztiválok vagy a katonaság által osztogatott babfőzelék szintjét, ahol még a tűzijátékok is fösvény módon, hamar eltűnnek az égről. Igen, mert Nagyvárad, a nővéréhez képest szegényebb, érdektelenebb és fakóbb. A két város odáig jutott, hogy egy olyan parádé kellékein osztoznak, amely tulajdonképpen csak az egyikükhöz tartozik. Tehát a nagyváradiak egy része tulajdonképpen egy olyan ünnepnek örvendez annyira, ami nem is tartozik hozzájuk anélkül, hogy egyáltalán felfognák, hogy a különböző logók, cégek és figurák egyedül a debrecenieknek jelentenek valamit. Így a váradiak tulajdonképpen olyan vicceken nevetnek és tapsolnak kitörő lelkesedéssel, amelyeket nem is értenek, és évről évre várják az újabb felvonulást, a helyi hatóságok támogatásától kísérve, megnyugodva, hogy bemutathatják a Mások Ünnepét, mindezt a kultúra érdekében téve. Mert a városnak sok feladata van, és ennek éppúgy örül felnőtt, gyerek és kicsi állat is.

Arra kérem a tisztelt olvasókat, hogy álljanak meg egy pillanatra, és gondolkozzanak el egy olyan közösségen, amely tulajdonképpen ellopja egy másik közösség ünnepét, örül, de fogalma sincs, hogy minek, hogy aztán a város félművelt vezetőségével együtt nyugtázza az előidézett arroganciát és elvárást. Tulajdonképpen az egész a helyi kórtan sorozata: arról a városról beszélünk, amelynek a múzeuma tíz éve zárva van, mégis azzal dicsekszik, hogy az övé a legnagyobb az egész régióban. A helyről, ahol megnyílt a Sorbonica, a városról, ahol a főépítész nem is építész, ahol elhagyott épületeket újítanak fel, ahol a polgármester büszke arra, hogy műveletlen, ahol a fogorvosok a közpénzekkel játszadoznak, a fenyegetés és rágalmazás miatt elítéltek erkölcsi leckéket adnak nyilvánosan, ahol a lakosság nyomorban él, de azért a homlokzatokat fényesre pucolja. Ennél mivel jobb az, hogy egy másik közösség vulgáris ünnepét tapsoljuk ész nélkül ahelyett, hogy megalkotnánk a saját vulgáris ünnepünket, aminek legalább lenne valami értelme?

Egy évszázaddal ezelőtt Ady azt mondta Nagyváradról, hogy a Pece-parti Párizs. Akkoriban ez a megjegyzés nagy felháborodást váltott ki, mert a Pece akkoriban a szemét és a szenny csatornája volt. Manapság a hatóság folyamatosan dicséretként tünteti fel ezt a megjegyzést. Mégis, Ady tévedett, mert a városunk, a több millió infrastruktúrába fektetett euró, rehabilitáció és intézmény ellenére arra a szintre süllyedt, hogy már nem is Párizst majmolja, hanem megalázkodik Debrecen előtt. (Folytatjuk)

Gabriel Miloia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!