ERDON Helyi hírek

2016.09.28. 17:21

Tanügyi kísérleti programok Biharban

Egyebek mellett tanügyi, valamint utakkal kapcsolatos jelentések hangzottak el a prefektusi kollégium szerdai ülésén. Ingyenes tankönyveket kapnak a tizenegyedikesek és tizenkettedikesek.

Egyebek mellett tanügyi, valamint utakkal kapcsolatos jelentések hangzottak el a prefektusi kollégium szerdai ülésén. Ingyenes tankönyveket kapnak a tizenegyedikesek és tizenkettedikesek.

Novac-Iuhas Alin Florin Bihar megyei főtanfelügyelő elmondta: az átláthatóság és növelésére törekednek, erre irányul a tanfelügyelőség honlapjának (www.isjbihor.ro) új arculata és struktúrája, mely megfelel a kormány által megfogalmazott kívánalmaknak. Az iskola másképp program ennek a tanévnek a során nem egy megadott héten fog zajlani, a tanintézetek dönthetik el a dátumot a megadott intervallumokon belül. Egy új országos programot is bevezetnek, kísérletképpen egyelőre csak egy Bihar megyei iskolában: a program során a szentmártoni Lótusz-virág (Floare de Lotus) iskolában 1047 gyerek kap majd meleg ebédet.

Engedélyek

Elsőként az országban, a Bihar megyei Tanfelügyelőség kísérletképpen hamarosan bevezeti az elektronikus osztálynaplót, mely lehetőséget biztosít majd a szülőknek arra, hogy közvetlen módon értesüljenek a gyerek jegyeiről, hiányzásairól.

Ami a tanintézetek működési engedélyét illeti: a 856 épület közül 637-nek van engedélye, 74 esetben folyamatban vannak és több esetben be is fejeződtek azok a munkálatok, melyek szükségesek voltak az engedély megadásához, 147 épület pedig nem rendelkezik az engedéllyel. Ez utóbbiak esetében nem megfelelőek a mosdók, nincs folyóvíz, a tej-kifli program lebonyolítására elkülönített helység nem megfelelő, vagy az egész épület rossz állapotban van.

Újdonság, hogy ettől a tanévtől, pontosabban októbertől sok év után első alkalommal a tizenegyedikesek és a tizenkettedikesek is ingyenes tankönyveket kapnak majd, összesen 112 ezer tankönyvet rendeltek meg számukra. Néhány kivétellel a kisebb osztályok számára megrendelt tankönyvek megérkeztek. Folyamatban van a tanszerek megvásárlása a szociális gondokkal küzdő gyerekek számára. Megtörtént azoknak az iskola igazgatóknak és aligazgatóknak az ideiglenes kinevezése, ez addig lesz érvényes, amíg lezajlik az október 12-én kezdődő versenyvizsga. Bihar megyében 180 igazgatói és 100 aligazgatói tisztséget fognak majd betölteni a versenyvizsga nyomán.

„Nem mi alkotjuk a törvényeket, mi csak végrehajtjuk azokat. A versenyvizsga nyomán várhatóan lesznek elégedetlenségek, s ezek akarva akaratlanul a tanfelügyelőséget érintik majd. Fontos, hogy mindenben tartsák be a törvényes előírásokat” - jegyezte meg Claudiu Pop prefektus.

Felkészülve

Az utakkal kapcsolatos jelentést Felix Buzgău, az Országos Utak Rt. megyei osztályának aligazgatója olvasta fel. Mint elhangzott, más évektől eltérően ezúttal megvan a közbeszerzési eljárás nyertese: az Athos Com Kft. és a Riposta Trans Kft. által alkotott társulás fogja a hóeltakarítást végezni a közutakon az elkövetkezendő négy év során. Jelenleg 1706 tonna só, 96 tonna homok és 2,8 tonna kálcium klorid áll rendelkezésükre, de további mennyiségeket rendelnek, hogy december végéig a szükséges csúszásgátló anyag 75%-a lerakaton legyen. „A nagyváradi intézmény fel van készülve arra, hogy közbelépjen ha változnak a meteorológiai feltételek” - hangzott el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!