ERDON Helyi hírek

2016.09.19. 13:15

Szakrális művészet a Posticumban

Az Ars Sacra fesztivál keretén belül pénteken  nyílt nap volt a nagyváradi Posticumban, majd képzőművészeti kiállítással és barokk kamarahangversennyel folytatódott a program.

Az Ars Sacra fesztivál keretén belül pénteken  nyílt nap volt a nagyváradi Posticumban, majd képzőművészeti kiállítással és barokk kamarahangversennyel folytatódott a program.

Kecseti Gabriella textiltervező iparművész és Buhály József festőművész munkáiból nyílt kiállítás péntek este, a Posticum kápolnájában. A tárlat ünnepélyes megnyitóját szeptember 25-re tervezték, azonban pénteken is volt egy spontán megnyitó, melynek során a festőművész megfogalmazott néhány, munkáival kapcsolatos gondolatot. A kiállított festményeken mintegy álomszerűen jelennek meg gyerekkori emlékei, szülőföldjének színei és emberalakjai.  Ezek az emlékképek nem megtervezett munka eredményei, az alkotás folyamata alatt törnek fel belőle, sokszor ő maga is csak később jön rá, hogy gyerekkorának alakjait festette meg. Az egyik munkáján szereplő fejkendős alak például édesanyja, de testvérei előbb vették észre, mint ő maga. A festő amúgy a Szentendrei Régi Művésztelep tagja, melynek szellemisége erős kohéziós erőt jelent a művészeknek mind a mai napig.

A Posticumban megszervezett kiállításra szakrális ihletésű képeket hozott el, egy részük durva felületű farostra felvitt akril, egy részük finom ceruzarajz, előbbiek szürrealisztikusak, utóbbiak a valóság elvonatkoztatott formáját jelenítik meg.

Kevéssel később barokk hangversennyel folytatódott a program. A 2009-ben alakult Il Pastor Fido régizene együttes a barokk zene világába nyújtott betekintést korhű hangszerekkel. Georg Philipp Telemann, Esterházy Pál, Baldassare Galuppi, Heinrich Schütz, Georg Friedrich Handel, és Dietrich Buxtehude művei elevenedtek fel Török Apollónia (fuvola), Gergely Erna (szoprán), Gáti Sándor (oboa) és Garai Zsolt (csembaló) előadásában. Amint Gáti Sándor megjegyezte, barokk hangszerek másolatait használják, s ez nagy kihívás egy mai zenésznek, hiszen a hangszerek rengeteget fejlődtek az évek során. A barokk oboa például mindössze két billentyűvel rendelkezik a ma megszokott több mint húszhoz képest. A színvonalas előadást a közönség lelkes tapssal jutalmazta.

Neumann Andrea    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!