ERDON Helyi hírek

2016.09.04. 11:44

Sokszínű mezőgazdasági vásár

Immár nyolcadik alkalommal zajlott Nagyváradon az Agro Bihor mezőgazdasági vásár, melyen kis- és nagytermelők, állattenyésztők, mezőgazdasági gépek forgalmazói mutatkoztak be.

Immár nyolcadik alkalommal zajlott Nagyváradon az Agro Bihor mezőgazdasági vásár, melyen kis- és nagytermelők, állattenyésztők, mezőgazdasági gépek forgalmazói mutatkoztak be.

Az Era parkolójában szervezett vásár rövid megnyitóval kezdődött el péntek délelőtt. Emil Trifan műsorvezető elmondta: több mint nyolcvan termelő, farmtulajdonos, forgalmazó van jelen a vásáron, biotermékek, tradicionális eledelek, fajtiszta haszonállatok és mezőgazdasági felszerelések egyaránt megtalálhatók itt.

 Csodatraktor

Felszólalt Florin Ciurdariu is, egy Bihar megyei mezőgazda és cégtulajdonos, aki megvásárolta a kiállításon megtekinthető legdrágább traktort. Mint megtudtuk, a megyében egyedüli alkalmatosság 370 lóerős és 1300 hektár fold megmunkálására alkalmas, ára pedig meghaladja a kétszázezer eurót. A vállalkozó sok sikert kívánt a többi mezőgazdának, vállalkozónak.

Delorean Gyula alprefektus Claudiu Pop prefektus szavait tolmácsolta. Mint elhangzott, gratulál a szervezőknek és köszönetét fejezi ki, biztosítva őket a felől, hogy a megye a továbbiakban is támogatni fogja az ilyen rendezvényeket.

Traian Bodea megyei tanácsi alelnök a mezőgazdaság szerepét hangsúlyozta ki, mint mondta, Románia nemzeti össztermékének harminc százalékát a mezőgazdaság és az élelmiszeripar biztosítja. Mivel ő maga is a privát szférából jön, folytatta, pontosan tudja, milyen fontos a kitartás, az, hogy az első néhány év nehézségei ne bátortalanítsák el a vállalkozókat.

Programok

A megnyitón többek között az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, a Vidéki Beruházásokat Támogató megyei Igazgatóság, a Mezőgazdasági Igazgatóság, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség vezetői is jelen voltak. Marius Ştefan, a Bihar megyei Mezőgazdasági Kamara Igazgatója megnyitotta a vásárt és meghívta a jelenlévőket, hogy tekintsék meg a standokat. A háromnapos rendezvény során különféle találkozók, előadások is zajlottak vállalkozók számára, s nem hiányoztak a néptánc- és népdal-bemutatók sem. A mezőgazdasági gépeket, haszonállatokat  öt lejes belépőért lehetett megtekinteni, a vásár többi szektora ingyen volt látogatható.

A termékek standjainál találkoztunk Tóth Lászlóval, aki 1959 óta kaktuszokat és pozsgásokat termeszt – az eladásra kínáltak között láttunk többek között gömbkaktuszt (más nevén anyósszék), ferókaktuszt, amelyet az Észak-Amerikába települt magyarok lónyomorító kaktusznak neveztek el, de volt őszapó kaktusz, vattakaktusz és dögvirág is, amely, amikor virágzik, a döglegyeket ötven kilométerről magához vonzza.

Termékek

Ioan Maxim méhész termékeit is meg lehetett vásárolni – mint elmondta, a vegyes virágméz kilogrammja 20 lej, a hársméz 25, az akácméz pedig 33 lejbe kerül, de nagyobb mennyiség esetén alkudni is lehet. Ezúttal sem hiányoztak a hidegen sajtolt olajak és persze mindenféle zöldség és gyümölcs kapható volt. Családi vállalkozók, akik két hektárt művelnek meg és több száz hektárnyi területtel rendelkező holland vegyesvállalat termékei egyaránt eladóak voltak, a piaci árnál valamivel olcsóbban.

Persze nem hiányzott a pálinka sem – a tulkai Chişe Florian párlatait lehetett megvásárolni, melyek – amint a vállalkozó fia elmondta - az egyedüliek, melyek Bihar megyei tradicionális termékként vannak bejegyezve.

Árak  

A káposzta kilója 2,5 lej volt, padlizsánt 1,5 lejért, hagymát 4 lejért, tököt 2,5 lejért lehetett kapni. A görögdinnye kilója 1, a sárgadinnye kilója pedig 3 lej volt. Paradicsompaprikát, hazai nektarint, barackot és paradicsomot kilónként 4 lejért árulták. A hidegen sajtolt napraforgómag olaj literje 8 lej volt, a szezámmag, len- és tökmagolajat pedig negyedliteres üvegekben árulták, áruk 20 lej volt. A dió- és a mustárolajból ugyanennyi 30 lejbe került. Fél liter szilvapálinkát 25 lejért lehetett vásárolni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!