ERDON Helyi hírek

2016.09.28. 17:06

Nincs pénzszűkében az egészségbiztosító

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, elegendő a pénz az egészségügyi ellátásra, jelentette ki a prefektusi kollégium szerdai ülésén Luciana Dorca megyei CAS-igazgató.

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, elegendő a pénz az egészségügyi ellátásra, jelentette ki a prefektusi kollégium szerdai ülésén Luciana Dorca megyei CAS-igazgató.

Bár az utóbbi időben többen azt hangoztatták a sajtóban, hogy nem jut pénz például az onkológiai betegségek során szükséges PET-CT vizsgálatra, illetőleg azt, hogy például a margittai kórháznak nincs pénze a fizetésekre, „ez nem pont így van”, bocsátotta előre Luciana Dorca, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) igazgatója, aki szerint utóbb a szóban forgó személyek is elismerték, hogy túloztak.

Összegek

Amint a jelentésben áll, a megyei intézmény álláspontja az, hogy biztosítani tudják az egészségügyi ellátásra szükséges pénzt. Erre az évre a Bihar megyei CAS több mint 148 millió lejből gazdálkodik, havonta pedig átlagban 13 millió lejből, ebből hatmillió lej az egészségbiztosítási járulékból folyik be, a többit az állami költségvetésből kapja a megyei intézmény. Ebből a pénzből például a PET-CT vizsgálatokra havonta átlagban 263 ezer lejt szánnak, egy vizsgálat árából a pénztár négyezer lejt térít meg. Az onkológiai betegek sugárterápiájára havi 356 ezer lej jut átlagban, a szolgáltatások ára személyenként 302-320 lej közötti, s a Gavril Curteanu városi kórház Máramaros, valamint Szatmár megyei betegek számára is biztosítja ezt az eljárást.

A ritka betegségekre szánt alapokból négy páciensnek juttatnak, az egy személyre jutó kezelések átlag-ára január óta meghaladja a 126 ezer lejt. Ortopédiai segédeszközökre havonta több mint 200 ezer lej jut, azaz egy páciensre pedig átlagban közel ötezer lej. A szervátültetésen átesettek kezelésére havonta 135 ezer lej jut, egy betegre pedig átlagban több mint hatezer lej havonta. A dialízis-programra havonta közel 2,5 millió lejt fizet a Bihar megyei pénztár, hangzott el.

Tesztek

Szintén a szerdai ülésen dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója is jelentést olvasott fel az intézmény tevékenységéről. Ezen belül elhangzott: a HIV-programra erre az évre 1,26 millió lejt kaptak, ebből az első félév során több mint négyezer gyorstesztet és 259 Elisa-tesztet vásároltak, melyeket az állapotos nők, a TBC-fertőzöttek, valamint az önként jelentkezők tesztelésére alkalmaztak. Egyúttal ötven HIV-pozitív, illetve AIDS-beteg vírusellenes kezelését biztosították. Az országos TBC-programra 207 ezer lejt kaptak, ebből 368 beteg kezelését, továbbá több mint tízezer személy kivizsgálását biztosították, 212 személyt pedig megelőző kezelésben részesítettek. A szervátültetés-program rájuk eső részének lebonyolítására erre az évre 1,123 millió lejt kaptak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!