ERDON Helyi hírek

2016.09.21. 16:17

Nem halasztják el a versenyvizsgát

A már közzétett módon folytatódnak az iskolaigazgatói tisztségekre kiírt versenyvizsga szakaszai, jelentette be a tanügyi miniszter. Zöldszámon kérhetnek útmutatást az érintettek.

A már közzétett módon folytatódnak az iskolaigazgatói tisztségekre kiírt versenyvizsga szakaszai, jelentette be a tanügyi miniszter. Zöldszámon kérhetnek útmutatást az érintettek.

Az iskolaigazgatók számára szervezendő versenyvizsga az érettségihez hasonló körülmények között fog zajlani, vizsgaközpontokban, vizsgabizottságok irányításával, s videofelvétel rögzíti majd a menetét – tudatta a napokban Monica Anisie tanügyi államtitkár, miután a Mircea Dumitru tanügyi miniszter bejelentette, hogy az igazgatói versenyvizsga szakaszai a leszögezett módon folytatódnak, a megállapított időpontok szerint. „Nem fogunk megállni, s a szenátus kezdeményezése, miszerint a versenyt jövő nyárig halasszuk, nekem úgy tűnik, nem más, mint annak a politikának a folytatása, hogy az iskolákat pártérdekeknek rendeljék alá” - nyilatkozta.

Zöldszám

Mindez annak kapcsán hangzott el, hogy a szenátus tanügyi bizottsága egy olyan javaslatot terjesztett elő, mely szerint az iskolaigazgatói tisztségekre kiírt versenyvizsgákat jövő nyáron tartsák meg, nem most ősszel, ahogy a szeptember folyamán napvilágot látott jogszabály előírja. A jelenleg érvényes jogszabály szerint a feliratkozások a versenyvizsgára szeptember 13-án kezdődtek el és október 2-ig tartanak, az első megmérettetés pedig október 12-én zajlik.

Amint Mircea Dumitru hozzátette, az utóbbi időben üzeneteket kapott olyan tanároktól, akik feliratkoztak a versenyvizsgára, de különböző módon igyekeznek meggátolni őket, hogy részt vegyenek, például bizonyos szükséges dokumentumokat nem állítanak ki számukra, vagy pszichológiai nyomásnak vetik alá őket. A miniszter felhívást intézett az összes iskolaigazgatóhoz, hogy tegyék kollégáik rendelkezésére az összes szükséges iratot, ellenkező esetben értesítik az államhatóságokat. Egyúttal egy zöld szám is létesült tegnap óta, a 0800.801.100, melyen naponta 8 és 16 óra között a versenyvizsgával kapcsolatos információkat lehet igényelni.

Egyúttal azt is bejelentette: egy olyan szabályzaton dolgoznak, amely szerint az óvodák, az iskolák és a líceumok igazgatói is csak egy bizonyos számú mandátumot tölthessenek le, akárcsak az egyetemi rektorok. Teljesen visszás helyzet ugyanis, tette hozzá, hogy iskolamenedzserek 25-30 évig foglalják el ezeket a tisztségeket, a nélkül, hogy teljesítményeiket akár egyszer is megvizsgálták volna.

Mostanáig mintegy 1300-an iratkoztak fel a versenyvizsgára, a betöltendő igazgatói posztok száma 6545, az aligazgatói posztok száma pedig 2500.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!