ERDON Helyi hírek

2016.09.29. 11:26

Megoszt minket a polgármester

Csütörtök délelőtt az RMDSZ-székházban közös sajtótájékoztatót tartott Huszár István, a városi szervezet elnöke, Pető Dalma kommunikációs ügyvezető alelnök és Thurzó Zoltán zongoraművész.

Csütörtök délelőtt az RMDSZ-székházban közös sajtótájékoztatót tartott Huszár István, a városi szervezet elnöke, Pető Dalma kommunikációs ügyvezető alelnök és Thurzó Zoltán zongoraművész.

Huszár István, az RMDSZ váradi szervezetének elnöke azt mondta: felháborító, ahogy Ilie Bolojan polgármester viszonyul a magyar kisebbséget érintő kulturális élethez, és a magyarokhoz, úgy általában véve. A hamarosan kezdődő Nagyváradi Ősz-fesztivál programjában például egyetlen olyan kezdeményezés kapott helyet, ami magyar vonatkozású, és ráadásul ezzel Thurzó Zoltán zongoraművész még akkor jött, amikor ő még alpolgármester volt. Meglátásában ugyanakkor az elöljáró arra törekszik, hogy megosztással még nagyobb éket verjen a magyarok közé, erre utal az is, hogy a Kert utcai házak lebontásáról szóló RMDSZ-es közvitát követő másnapon - amelyen Csomortányi István, az EMNP megyei elnöke is részt vett, és aláírandó íveket vett át - az elöljáró megkereste a Néppártot, a tanintézetek vezetőtanácsaiban kinevezendő személyek ügyében. „Nem az egyeztetés a baj- ezt végül is a maga módján mindenki érti-, hanem a polgármester által alkalmazott módszer a dühítő. Különben Csomortányi Istvánnak is kifejtettem: az a véleményem, hogy Bolojan nagyobbítani akarja a magyarok közti rést” - közölte Huszár István, hozzátéve: tudomása van arról, hogy a fejlemények hatására van már olyan személy, aki jelezte visszalépési szándékát az igazgatótanácsból, de nem akart nevet említeni.

Hangsúlyozta: az aláírásgyűjtés pedig folytatódik- újabb 1000 szignó összegyűlt-, hiszen manipulálhat és mondhat bárki bármit a városvezetés részéről, a Kert utcai házak lebontása tervbe van véve, és jegyzőkönyv igazolja azt, hogy ezt az illetékesek is elismerték.

Koncertek

Pető Dalma, a váradi RMDSZ kommunikációért felelős ügyvezető alelnöke arra hívta fel a figyelmet: a Facebook-oldalokon állandóan tájékoztatnak az aláírásgyűjtésről, és online, román nyelven is elindították ezt, a petitieonline.com oldalon.

Az említett, a városi RMDSZ által is felkarolt egyedüli kezdeményezés részleteit Thurzó Zoltán ismertette. Exc. Böcskei László római katolikus megyés püspök jóváhagyásával két este is színvonalas ingyenes koncertnek biztosít helyszínt a várban, tehát magyar környezetben levő templom. Október 8-án, szombaton 18 órától A zene különböző hangjai Nagyvárad fiatal előadóművészeinek tolmácsolásában címmel zajlik majd egy rangos komolyzenei összejövetel, a felkért fiatalok: Ferencz Mercedes zongoraművész, Lukács Zsolt klarinétművész és Cora Jecu Georgiana szopránénekesnő, a műsoron egyebek mellett Chopin-, Debussy-, Puccini- és Gershwin-szerzemények szerepelnek. Október 9-én, vasárnap szintén 18 órától pedig a szervező zongoraművész lép fel, Zenemágia: bűvös őszi hangok... címmel. Mint megtudtuk, Liszt- és Bartók kompozíciókkal is készül, valamint több saját Strauss-átirattal is.

A sajtótájékoztató végén Huszár István leadta szavazatát az október 2-i magyarországi kvótareferendumra. Azt mondta: nem a diszkriminációra, hanem arra a biztonságra és a keresztény Európára voksolt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!