ERDON Helyi hírek

2016.09.27. 17:43

Közzétették a vádpontokat Popáék ellen

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hétfőn este közzétette, mivel is vádolják a megyei rendőrség leváltott felügyelőjét, Liviu Popát, továbbá négy beosztottját, a Környezetvédelmi Felügyelőség (APM) egy tanácsadóját, illetve egy-egy választott tisztségviselőt Magyarremete és Biharrósa településekről.

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hétfőn este közzétette, mivel is vádolják a megyei rendőrség leváltott felügyelőjét, Liviu Popát, továbbá négy beosztottját, a Környezetvédelmi Felügyelőség (APM) egy tanácsadóját, illetve egy-egy választott tisztségviselőt Magyarremete és Biharrósa településekről.

Hétfőtől kezdődően az APM minden felügyelője és tanácsadója 60 napos megfigyelés alá került, mely azzal jár, hogy nem hagyhatják el Románia területét csak hatósági engedéllyel és nem állhatnak szóba a vizsgálati eljárásba bevont személyekkel.

A közlemény szerint Liviu Popát csúszópénz kétrendbeli elfogadásával vádolják, Remus Indrei belényesi rendőrparancsnok ellen ötrendbeli kenőpénz elfogadása a vád. A belényesi 2. rendőrségi körzet vezetőjét, Dorin Vesát három, a kerpenyédi és a vasaskőfalvi korábbi rendőr-parancsnokot, Gheorghe Batot négyszeri csúszópénz-átvétellel vádolják.

Ugyancsak eljárás alá vonták a jelenlegi kerpenyédi rendőr-parancsnokot, Raul Rotart, aki ellen kétrendbeli csúszópénz elfogadása illetve továbbadása a vád, de ebbe belekeveredett Minodora Pătroc, az APM tanácsadója is. Két vádlott ellen a DNA nyomozói nem foganatosítottak megelőző intézkedéseket, ők: Nicolae Badea, az elkövetés idején Magyarremete alpolgármestere, aki tisztségével nem összeegyeztethető kereskedelmi tevékenységet folytatott, illetve Ioan Simea, Biharrósa alpolgármestere, akinek ugyancsak a fentieket róják fel, kibővítve csúszópénz elfogadásával.

Különleges elbírálás

A DNA szerint 2012. és 2014. között Liviu Popa és Remus Indrei olyan személy törvénytelen tevékenységét kendőzte el, aki az ügyben most mint tanú szerepel, ezzel nem teljesítették a törvény előírta kötelességüket. Konkrétan nem állapították meg a törvénytelenségeket, nem indítottak büntetőeljárást azok kapcsán. A nyomozóhatóság szerint mindezért nem közvetlen módon 11.979 lej értékben kaptak különböző javakat, például bútort, vagy épületfelújítást a belényesi rendőrség székhelyén. Liviu Popa ezen felül 2012-ben is kapott különböző jogosulatlan szolgáltatásokat, közöttük ideiglenesen csatlakoztatták lakóházát az elektromos hálózatra  1500 lej értékben.

2015. júliusába Indrei Remus - Raul Rotar közvetítésével - öt személytől kapott összesen 2 tonna 11 négyzetméter díszburkolatot egy rokona házánál történő felhasználásra. Ugyancsak Indrei 2014. decembere és 2015. áprilisa között egy kereskedelmi társaság vezetőjétől direkt és közvetítő útján is kapott "figyelmességeket", hogy szemet hunyjon az üzletember törvénytelen ügyei felett. A belényesi rendőrfőnök ugyanakkor a kerpenyédi és a vasaskőfalvi parancsnoktól is elfogadott kenőpénzt, hogy "különleges elbírálássál" kezelje utóbbiakat.

A DNA nyomozói szerint Bat Gheorghe 2009-től 2015. júliusáig  több személytől kapott építkezési anyagokat, elektromos berendezéseket, miknek fejében nem tekintette kötelezőnek hivatali teendőit, sőt, segített a törvénytelen tevékenységeket, illetve könnyített eljárást ígért hivatalos ügyek elrendezésében.

Díszburkolat

Vesa Dorin ellen felhozzák, hogy 2012. és 2015. között a fentebb nevezett két alpolgármestertől fogadott el javakat azért, hogy utóbbiak folytathassák azokat a kereskedelmi tevékenységeket, melyekhez nem volt joguk.

Minodora Pătroc ellen a vád, hogy az APM engedélyeket kibocsátó részlegének alkalmazottjaként 2015 júniusában Raul Rotar közvetítésével négy személytől 20-22 négyzetméternyi díszburkolatot kapott, amit lakása építésénél használt fel. Ennek ellenében éppen a díszburkolatok kitermeléséhez és forgalmazásához szükséges engedélyek beszerzésénél nyújtott segítséget.

A vádlottak figyelmét felhívták: ha rosszhiszeműen áthágják a rájuk kirótt korlátozásokat, akkor a jogi ellenőrzést akár házi őrizet, rosszabb esetben előzetes letartóztatás is felválthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!