ERDON Helyi hírek

2016.09.09. 14:27

Kismamavállalkozások
– Jó a babának, jó a mamának - Vida Ágnes előadása Nagyváradon

A gyermekvárás időszaka egyfajta rózsaszín köd: az anyuka a születendő gyermekére gondol, várja a napot, amikor majd a karjaiban tarthatja, idilli családi pillanatokról álmodozik és minden agysejtjével a megtervezni, beszereznivalókra figyel. A gyermekvállalás utáni szakmai élet az 1-2-3 év múlva bekövetkező jövő ködébe vész. A hosszútávú karrierterve nagyjából így hangzik: “valamikor visszajövök dolgozni”.

Ha lesz hová, hiszen a kisgyermekes anyák nem tartoznak a munkaadók kedvencei közé. A mai napig él a tévhit, hogy a kisgyermekes anya a munkaidő végén rohan a bölcsibe-oviba, nem túlórázik, a gyerek betegségei miatt állandóan táppénzen van, a szünetekben nem tudja megoldani a gyermek elhelyezését, azaz megbízhatatlan munkaerő.

Az ideális helyzet az lenne, ha a visszatérés és ezzel együtt a kisgyermek beszoktatása fokozatosan történhetne. Ha nagyjából fél éves szülési szabadság után az anyuka részmunkaidőben vagy távmunkában elkezdhetne dolgozni, majd a gyermek 1 éves kora után már napi néhány órára be is járna dolgozni és csak később dolgozna teljes munkaidőben. Mindez megvalósítható, ha valaki irodai munkát végez és rá tudja venni a munkaadóját erre, de képtelenség, ha a munkája mindenképpen személyes részvételt követel.

A GYES ideje alatt a legtöbb család kénytelen meghúzni a nadrágszíjat. Éppen ezért sok anyukában felmerül az is, hogy már az otthon töltött évek alatt dolgozna valamit. Sokan így keverednek el az MLM cégek világába, vagy keresgélnek az interneten található bőséges, ámde többnyire ügynöki munkát takaró távmunkahirdetések között. Kézenfekvő lehetőségnek bizonyul a saját vállalkozás indítása, ám mégis sokan ódzkodnak ettől, többnyire a vállalkozási ötlet, az indításhoz szükséges tőke és a vállalkozási tapasztalat, ismeret hiánya miatt.

Pedig az ötleteket meg lehet találni, az ismereteket meg lehet szeretni, az internet, a számtalan költséghatékonyan elérhető internetes reklámfelület minimális befektetéssel is lehetővé teszi egy vállalkozás elindítását.

Statisztikák szerint a nők feleannyi vállalkozást indítanak, mint a férfiak. Bizonytalanabbak a lehetőségeiket illetően, borúsabban látják a jövő kilátásait, például kevésbé szeretnek pályázatokon indulni, mert úgy gondolják, úgysem fognak nyerni. A tapasztalat is azt mutatja, hogy a vállalkozás indítása előtt álló nők, legalább 1 évig gondolkodnak, információt gyűjtenek, vacillálnak, mire belefognak a vállalkozásba. Jó hír azonban, hogy a női vállalkozókról készített felmérések szerint, ha egy nő ráveszi magát a vállalkozásra, akkor sokkal tovább tart ki az elképzelése mellett: a női vállalkozások dupla olyan arányban élik túl az első 3,5 évet, mint a férfiak által indított cégek, és a csődeljárás alatt álló cégek között is sokkal több a férfiak által alapított vállalkozás, mint a női.

A babázással otthon töltött évek kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy kipróbáljuk magunkat a vállalkozás területén is, de legalábbis elkezdjük előkészíteni, megtervezni majdani vállalkozói tevékenységünket. Jó megoldás ez az anya és a család számára is: számos felmérés kimutatta, hogy könnyebben össze tudják egyeztetni a munkát és a magánéletet azok az anyukák, akik kötetlen időbeosztásban otthonról dolgoznak.

Ötletből nincs hiány. Sok anyuka kezd el ebben az időszakban valamilyen kreatív, kézműves tevékenységgel foglalkozni, ismeri fel a többi anya részéről jelentkező piaci igényeket vagy dönt úgy, hogy egy új szakmában, új területen próbálná ki magát. Sokan akadnak el amiatt, mert az ötletük túlságosan tőkeigényes. Ezt úgy lehet áthidalni, hogy előbb hasonló területen egy kevésbé tőkeigényes ötletet valósít meg, és az ebből származó profitot később visszaforgatja az eredeti terve megvalósításába.

Vida Ágnes pszichológus, online marketing szakértő, 3 bestseller könyv szerzője. A Kismamablog és a Gazdagmami Kft. alapítója. Első vállalkozása a Kismamablog 2007 óta segíti a kismamákat a gyermeknevelésben online tréningekkel, könyvekkel, rendezvényekkel. A blogot havonta 300 ezren olvassák, 2011-ben megnyerte a HVG Goldenblog versenyének közönségdíját. A Gazdagmami.hu 2008. óta segíti azokat az anyukákat, akik szeretnének a magunk lábára állni és gyermekük mellől vállalkozást indítani. Tréningjei és előadásai segítségével 7 év alatt több, mint 3000 vállalkozás elindításában vett részt és nők tízezreit képezte, amiért 2014-ben az Európa Bizottság az European Enterprises Promotion Award Nagydíjával tüntette ki.

Hogyan indítsuk el a vállalkozásunkat? Mibe érdemes belevágnunk? Hogyan szakítsunk erre időt a baba mellett? Ez derül ki Vida Ágnes előadásából. Ellátogat Nagyváradra, szeptember 22-én 11 órátólNevelés kiabálás nélkül, majd 19 órától Üzletanyu születik címmel tart előadást a SoffiPlanet áruházban (December 1 parkkal szemben, Cele Trei Crisul utca, 2 sz.). Az előadásokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Keresse fel Facebook eseményünket (Kismamavállalkozások – Jó a babának, jó a mamának) és regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!