ERDON Helyi hírek

2016.09.22. 16:59

Hogyan ne kiabáljunk a gyerekkel?

A Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) meghívására Vida Ágnes érkezett Nagyváradra szeptember 22-én két előadással.

A Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) meghívására Vida Ágnes érkezett Nagyváradra szeptember 22-én két előadással.

Délelőtt a Nevelés kiabálás nélkül, majd este az Üzletanyu születik címmel tartott a magyarországi coach, családterapeuta, vállalkozó előadásokat. A délelőtti előadáson egy igen érdekes témában mélyedhettek el az érdeklődők: Vida Ágnes arról beszélt, hogyan és milyen módszerekkel lehet kezelni a kisgyermekek dackorszakát, úgy, hogy ne kiabálás legyen a vége. Mint elmondta, a problémák akkor kezdődnek, mikor a gyermek próbálja felfedezni határait, tíz hónapos korában már felfogja, hogy mikor csinál valamit, az reakciót vált ki. A környezetével ismerkedő gyermek sokszor sodorhatja magát veszélybe, a szülő pedig a veszélyforrásoktól próbálja lebeszélni, elterelni a figyelmét, mindent bevet, de ha elfogy a türelme és tehetetlen érzi magát, akkor kezd el kiabálni.

Hiszti

Vida Ágnes elmondta, hogy a gyerek korától függően kétféle hiszti ismert: a distressz hiszti, ami csalódás miatt alakul ki a gyerekben, ha valami nem úgy történik, ahogy akarja (két éves korig). „Ekkor a legjobb, ha megöleljük, megnyugtatjuk a gyereket, megsimogatjuk vagy felolvasunk neki. A gyereket már az is megnyugtatja, ha látja, hogy mi nyugodtak maradunk” – hangzott el. Második fajta a Kis Néró hiszti (két éves kor után). Mikor a gyerek hisztizni kezd, néha engedünk, csak hogy csend legyen. Megtesszük, amit kérnek, de egy idő után egyre többet akarnak. Ezért a legjobb válasz erre a helyzetre a nem. A gyerekek egy része még próbálkozik tárgyalással vagy hisztivel, másik részük beletörődik, viszont egy idő után, ha látják, hogy nem érnek célt vele, a hisztit nem veszik elő eszköztárukból. Mint elhangzott, a gyerek megnyugtatására meg kell találnunk a szeretet nyelvét: ki kell ismerni, hogy a minőségi vagy mennyiségi együtt töltött időt szereti, az ajándékozás révén érzi úgy, hogy figyelünk rá (apróságok is lehetnek ajándékok, a lényeg azon van, hogy figyelünk és gondolunk rá), vagy ha szívességet teszünk (úgy érzi, hogy megteszünk valamit érte), esetleg az érintést igényli vagy az elismerést. Minden esetben a legjobb módszer, ha megnyugtatjuk a gyereket, türelmesek maradunk, ehhez pedig a szülőknek is változniuk kell.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!