ERDON Helyi hírek

2016.09.29. 17:13

Fokozatosan eltüntetik a látható kábeleket

Fontos előrelépések történtek annak érdekében, hogy Nagyvárad fontosabb részein föld alatti kábelekkel helyettesítsék láthatóakat. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

Fontos előrelépések történtek annak érdekében, hogy Nagyvárad fontosabb részein föld alatti kábelekkel helyettesítsék láthatóakat. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

Eduard Florea, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal gazdasági igazgatója számolt be az előzményekről, újdonságokról. Mint mondta, a rendszerváltás után robbanásszerűen megnőtt a távközlési szolgáltatók száma, s ezzel egyidejűleg a várost átszövő kábelek is megsokszorozódtak. Több éve foglalkoztatja a polgármesteri hivatalt, hogy a látható kábeleket legalább a város egyes részein ki kellene cserélni föld alattiakkal. Az első lépés az volt, hogy számba vették a létező hálózatokat, majd versenytárgyalást írtak ki egy föld alatti, 150 és 200 kilométer közötti, utóbb több szolgáltató által is kibérelhető elektronikus kommunikációs hálózat kiépítésére, melyért cserébe százezer négyzetméter területet kínáltak fel koncesszióba negyven évre. 2014 augusztusában írták alá a szerződést az RCS/RDS céggel, mely két év alatt be is váltotta ígéretét, s szeptemberre létrehozta a hálózatot.

Lépcsőzetesen

A szeptember hónap azért is fontos, hangsúlyozta ki az igazgató, mert mostanra fejezték be a hálózatok felleltározását, s közzétették a városháza honlapján a kibérelhető föld alatti hálózatokkal kapcsolatos információkat, egyúttal elküldték jóváhagyásra az Távközlést Szabályozó és Felügyelő Országos Hatósághoz (ANCOM) a műszaki és pénzügyi feltételeket.

A munkálatok árát az RCS/RDS fizette ki, a beruházás meghaladja a 32 millió lejt áfával együtt. Nelu Dumea, a cég regionális igazgatója elmondta: az eltelt időszak során nagyon sok céggel dolgoztak együtt, s több mint húsztól meg kellett válniuk, mivel nem végeztek minőségi munkát. Egyúttal elnézést kért a lakosoktól, amiért főleg utóbbiak sok esetben „nagy felfordulást hagytak maguk után”. Ennek ellensúlyozásaképp létrehozták többek között a Xenopol utcai parkot.

Az új hálózat nagy része a Rogériusz negyedben található, hangzott el. Persze a föld fölötti kábelek lecserélése föld alattiakra nem olcsó mulatság, másfajta kábelekre van szükség és az útvonalak is változnak, ezért csak lépcsőzetesen történhet, mondta Eduard Florea. A cél az, hogy előbb utóbb a történelmi városközpontból és a főbb artériákról eltűnjenek a látható kábelek.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott: a polgármesteri hivatal pereskedik az Electrica céggel, amely kábelek elhelyezésére alkalmas oszlopokat adott bérbe, de a városnak nem fizetett ezekért. Első fokon megnyerték a pert, még nem tudják, hogy az Electrica fellebbezett-e.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!