ERDON Helyi hírek

2016.09.07. 08:19

Fedezzék fel a legjobb termékeket, ajánlatokat és lehetőségeket „Bihar megyei betakarítási ünnepen”

A „Bihar megye betakarítási ünnepe” nevű eseményt 2016. szeptember 9–11. között rendezik meg a Nagyváradi Várban, és az több mint húsz Bihar megyei településről érkezett helyi termékeknek egységes standokon történő bemutatásából fog állni.

A „Bihar megye betakarítási ünnepe” nevű eseményt 2016. szeptember 9–11. között rendezik meg a Nagyváradi Várban, és az több mint húsz Bihar megyei településről érkezett helyi termékeknek egységes standokon történő bemutatásából fog állni.

Bihar megye betakarítási ünnepén a bihari településeknek reprezentatív standjuk lesz.

Minden résztevő település igyekszik majd meggyőzni a látogatókat a régiójukban lévő tradicionális mezőgazdasági és élelmiszertermékek értékéről, a szálláslehetőségek, a reprezentatív turisztikai célpontok létéről, valamint arról, hogy abban a régióban érdemes befektetni.

A standokon jelen lesznek a helyi hatóságok képviselői, a község hagyományos mezőgazdasági és élelmiszertermék gyártói, a panziók és egyéb turisztikai struktúrák képviselői az adott községből, csakúgy mint a kézművesek és a népi mesterek, akik kiállítják és eladásra kínálják saját termékeiket. Továbbá különböző kóstolókat is szerveznek a hagyományos élelmiszerekből, hagyományos ételek elkészítésének főzőbemutatói is lesznek, ugyanakkor népi mesterségek bemutatására is sor kerül, népviselet és munkaeszköz kiállítás is lesz, a legfontosabb turisztikai célpontokat bemutató filmeket is fognak vetíteni, illetve a környék turisztikai célpontjait ismertető szórólapokat fognak osztogatni.

A látogatók autentikus bihari termékeket, ételeket, helyeket, embereket, hagyományokat fognak ott találni!

A látogatóknak lehetőségük lesz megkóstolni az élelmiszereket és hagyományos ételfőző bemutatókat láthatnak majd. A filmekből, szórólapokból és képekből tájékozódhatnak a turisztikai célpontokról, a szállás- és kikapcsolódási lehetőségekről. Találkozhatnak a Bihar megyei településeken született prominens személyiségekkel, részt vehetnek a helyi művészek és népi együttesek által előadott a tánc-, és népzenei előadásokon, vagy a főbb népi hagyományokat és sajátos népszokásokat bemutató előadásokon. Ugyanakkor megismerhetik a tradicionális ételeket és termékeket készítő termelőket, akiktől termelői áron vásárolhatnak majd.

A bihari települések beruházások és befektetések számára vonzó célpontként fogják bemutatni magukat.

Az esemény egyik fontos célkitűzése Bihar megye és Körösvidék településeinek befektetési célpontként való népszerűsítése. A községek képviselői be fogják mutatni a befektetési lehetőségeket a mezőgazdaságban, a szolgáltatási szektorban, a kereskedelemben vagy a turizmusban. Ilyen értelemben minden bemutató ismertetni fogja a gazdasági sajátosságokat, azokat a főbb gazdasági szakterületeket, melyek elsődlegesek a  község jövőbeni fejlesztésében, a községben lévő munkaerő nagyságát és szakképesítését, a megközelíthetőségi lehetőségeket a főbb vasutakhoz és közutakhoz, a rendelkezésre álló irodahelyiségeket vagy termelőegységeket, például csarnokokat, üzletközpontokat, a területek nagyságát, a közművesítést, valamint a tulajdonformákat, a mezőgazdasági területek vásárlási vagy bérlési árát, a helyi önkormányzat által nyújtott kedvezményeket, a környéken található erőforrásokat, amelyeket a befektetők értékesíthetnek.

Az akció célja megteremteni a szükséges gyakorlatát annak, hogyan lehet befektetőket vonzani, ugyanakkor ismertté tenni minden egyes település befektetési lehetőségeit. Az eseménynek ezen a részén a befektetők ide vonzásának releváns helyi szereplői vesznek majd részt.

A Betakarítás ünnepe esemény tájékoztató jellegű programja

Szeptember 9., péntek:

10 óra – a standok megnyitása a látogatók előtt, akik különböző mezőgazdasági termékeket szerezhetnek be Bihar megyei termelőktől

11-17 óra – a helyi termékek bemutatója a standoknál

18-19 óra – Bihar megyei népi együttesek és szólisták előadása

Szeptember 10., szombat:

10 óra – A standok megnyitása a látogatók előtt, akik különböző mezőgazdasági termékeket szerezhetnek be Bihar megyei termelőktől

11 óra – a helyi termékek bemutatója a standoknál

12 óra – Workshop – Miért legyél a Crisana Egyesület tagja? Az egyesület képviselői bemutatót tartanak a körösvidéki lakosoknak a célokról és projektekről, valamint hogy miért érdemes tag lenni.

13-19 óra – Bihar megyei népi együttesek és szólisták előadása

Szeptember 11., vasárnap:

10 óra – A standok megnyitása a látogatók előtt, akik különböző mezőgazdasági termékeket szerezhetnek be Bihar megyei termelőktől

11 óra – a helyi termékek bemutatója a standoknál

12 óra – Workshop – Hogy egyek egészségesen?

13-17 óra – Bihar megyei népi együttesek és szólisták előadása

18-19 óra – a legnépszerűbb standok díjazása a látogatók véleménye alapján; Bihar megyei népi együttesek és szólisták előadása; fantasztikus műsor Maria Buzăval és a Crisana Együttessel.

A résztvevő Bihar megyei települések tájékoztató jellegű listája

Élesd, Vaskoh, Bontesd, Dragánfalva, Madarász, Hegyközpályi, Váradszentmárton, Berettyószéplak, Sólyomkővár, Vizesgyán, Tulka, Miklóírtás, Szalárd, Harangmező, Keményfok, Nagyürögd, Tóti, Bihardiószeg.

Szervezők

A Betakarítás Ünnepe eseményt a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal szervezi a Nagyvárad és környéke Turizmusát Népszerűsítő Egyesület, a Crisana Mezőgazdasági Termékek Népszerűsítési és Kutatási Egyesületen keresztül, a Bihar Megyei Tanács a Népi Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Bihar Megyei Központján és a Bihar Megyei Turisztikai Információs és Népszerűsítő Központon keresztül.

Crisana Mezőgazdasági Termékek Népszerűsítési és Kutatási Egyesület (ACPPA Crisana) egy üzletemberekből, farmerekből és váradi egyetemi tanárokból álló kollektív kezdeményezése. Ezzel az eseménnyel a Bihar megyei mezőgazdasági szektort szeretnék támogatni, egy olyan struktúrát létrehozni, ami a mezőgazdasági termékeken, étel készítményeken, a tradíción és a turizmuson alapszik, valamint a célok közé tartozik ezek népszerűsítése a Bihar megyeiek körében, interakció biztosítása a mezőgazdasági termékek végső fogyasztója és a Bihar megyei termelők között, a település fejlesztését lehetővé tevő szereplők közötti egyesülés támogatása és Bihar megye vidéki területeibe való beruházások elősegítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!