ERDON Helyi hírek

2016.09.11. 13:26

Egészséges termékek a várban

Helyi kistermelők mutatkoztak be a hétvégén a Nagyváradi Vár udvarán, ahol első alkalommal szervezték meg a Bihar megyei Betakarítás Ünnepét. Szakmai előadások is voltak.

Helyi kistermelők mutatkoztak be a hétvégén a Nagyváradi Vár udvarán, ahol első alkalommal szervezték meg a Bihar megyei Betakarítás Ünnepét. Szakmai előadások is voltak.

Péntek délelőtt kezdett el termelőkkel benépesülni a vár udvara. A standokat települések szerint állították fel, a tótiak például egész kis piacot alkottak: Gábor Zoltán savanyúkáposztát hozott, fejeset és vágottat, becsomagolva, melyből egy kilogramm hat lejbe került. Elmondta: házi recept szerint készül, ezer literes tartályokban, taposva (új gumicsizmát húz a család erre a célra), sóval, fűszerekkel. Hat éve foglalkoznak ezzel, de három éve készítik nagyobb tételben. Tartósítószer nincs benne, úgyhogy nem is áll el csak egy hónapig hűvösben, melegben pedig tovább erjed, „dolgozik”, s addig fogyasztható, amíg meg nem lágyul.

Párlatok, termények

SzinténTótiból érkezett Lőrincz János, aki különféle, házi pálinkát hozott, szilvapálinkából egy liter harminc lejbe került, az egyéb gyümölcsből készítettet pedig literenként 50 lejért árulta, két és fél decis kiszerelésben. Ugyancsak tóti termelők egyebek mézet, pollent, félszáraz fehérborokat is árultak, utóbbi a Tóti Nagy Hegyen termett szőlőből készült. Trana Ciprian szintén saját terméseit hozta el – mint mondta, családjával együtt tavaly kezdte el ezt a vállalkozást, még nem tudja, hogy a húszezer eurós beruházás megtérül-e. Ők művelik meg a földet és ők foglalkoznak az értékesítéssel is, gyakorlatilag semmi másra nincs idejük. Mint láttuk , a rendezvényre többek között Tenkéről, Nagyürögdről, Erdőgyarakról, Miklóirtásról, Monospetriből érkeztek termelők.

Szabó Tibor Tenkéről érkezett, ő paradicsomot, paprikát, almapaprikát, csemegepaprikát árult. Mint mondta, egyre több az elhanyagolt kert, a kórokozók elszaporodtak, a növényvédő szerek pedig évről évre drágábbak.

Szamártej

A vár bejáratánál különféle haszonállatok voltak kiállítva, az egyik elkerített részen például szamarak voltak, a várudvaron pedig szamártejet kínáltak eladásra, illetve ingyen, kóstolni. „A Szamárkák Farmja” Nyárlón található, de a tejet, melynek különleges élettani hatásai vannak, rendelésre Váradra hozzák. A szamarak nem igényesek, de nagyon kevés tejet adnak, ezért egy liter szamártej száz lejbe kerül.

Népi mesterek is eljöttek a rendezvényre, főleg népi viseleteket láttunk a standjaiknál, szombaton és vasárnap pedig a Nagyváradi Kézműves Ház szervezésében hagyományos népi kézműves foglalkozásokra várták a gyerekeket: egyebek mellett csuhéfonás, szövés, hímzés, nemezelés és citera-oktatás zajlott, ingyenesen.

Előadások

A termelők, illetve a jelenlévő községek polgármesteri számára előadások zajlottak  - pénteken például a Helyi Fejlesztési Ügynökség képviselője a nagyváradi ipari parkok általnyújtott lehetőségekről tájékoztatott, a Vidéki Beruházásokat Támogató Ügynökség (AFIR) megyei vezetője pedig a megpályázható támogatásokról számolt be. Péntek délutántól kezdve mindhárom napon a várudvaron felállított színpadon egymást követték a népdal- és néptánc előadások.

A rendezvény fő szervezője a nemrég megalakult, mezőgazdasági termékeket kutató és népszerűsítő Crişana Egyesület, melynek egyik célkitűzése az, hogy a helyi termelőket képviselje, de a Megyei Tanács és Nagyváradi Polgármesteri Hivatal is hozzájárult a szervezéshez, utóbbi a Nagyváradi és Környéki Turizmust Népszerűsítő Egyesületen keresztül.

Egészséges termékek

Az ismert piaci termékek mellett árultak egyebek mellett természetes szörpöket, melyek csak gyümölcsöt és mézet tartalmaztak, különféle gyógynövény kivonatokat és gyógyteákat, s perui eredetű, deTulkán termesztett lilapkrumplit is, mely állítólag sokkal több vitamint és antioxidánst tartalmaz, mint a hagyományos, s melynek kilogrammja 30 lejbe került.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!