ERDON Helyi hírek

2016.09.22. 14:23

Az RMDSZ módosítaná az adótörvénykönyvet

Csütörtökön az RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót Biró Rozália szenátor, a Nőszervezet elnöke. Egy tanszergyűjtési akcióról számolt be és az RMDSZ-frakciók kezdeményezte törvénymódosításról.

Csütörtökön az RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót Biró Rozália szenátor, a Nőszervezet elnöke. Egy tanszergyűjtési akcióról számolt be és az RMDSZ-frakciók kezdeményezte törvénymódosításról.

Biró Rozália szenátor arról számolt be: az RMDSZ alsó- és felsőházi frakciói közösen törvénymódosító kezdeményezést nyújtottak be az adótörvénykönyv tizenkilenc helyen történő módosítása érdekében, azzal a céllal, hogy olyan átfogó változtatásokat próbáljanak bevezettetni az adókkal és az illetékekkel kapcsolatban, melyek csupán 0,2-0,3 százalékos kiesés jelentenének az államháztartásnak, viszont gazdaságélénkítő hatásúak volnának. Azt javasolják: lehetőség legyen arra, hogy az eddigi öt százalék helyett tíz százalékot lehessen felajánlani mecenatúrára vagy magánösztöndíjakra a kumulatív nettó összjövedelem adóalapjából; a különböző jövedelmekből származó adók esetében lehessen választani, hogy 2 százalékot a civileknek, az egyházaknak és magánösztöndíjakra ajánlunk fel, vagy 4 százalékot szociális szolgáltatást végző entitásoknak; valamilyen ingatlan adásvétele esetében függetlenül az ingatlan megvásárlásának időpontjáról, az egykori vásárlási és a jelenlegi eladási ár különbözetének 3 százalékát számítsák fel adónak az ügyletkor; valamennyi román állampolgár esetében csökkenjen 9 százalékra az általános forgalmi adó (TVA) az olyan közműszolgáltatások esetében, mint a csatornázás, a központi távhőenergia termelése, szállítása és elosztása, a villamos energia ellátás és a földgáz szolgáltatás; a családi és egyéni vállalkozások a természetes személyekhez hasonló adókedvezményekben részesüljenek; az egyházközséghez tartozó valamennyi, nonprofit tevékenységre használt ingatlanra vonatkozzon az adómentesség; a helyi önkormányzatoknak legyen lehetősége arra, hogy csökkentsék vagy teljesen eltöröljék az olyan ingatlanok adóját, ahol sporttevékenységek folynak; változtassanak a nem lakhatásra használt, fizikai személyek tulajdonában levő ingatlanok adóján; 400 négyzetméterig az olyan beltelkek, melyeken nincs épület, mezőgazdasági területnek számítsanak. A törvénymódosító kezdeményezés a jelentős ellenszél dacára (a kormány és az adóügyi tanács is ellenezte), a szenátuson keresztülment, a döntő fórum azonban a képviselőház.

Ajándéktanszerek

A sajtótájékoztatón jelen volt Széll Gabriella, az RMDSZ Nőszervezet váradi elnöke is, aki az augusztus végén indított és tegnap zárult tanszergyűjtési akció részleteit ismertette. Azt mondta: idén első alkalommal gondoltak arra, hogy segítséget nyújtanak a hátrányos vagy nehéz szociális helyzetben levő diákok számára, melynek érdekében együttműködtek a magyar egyházközségekkel, ezektől is kaptak neveket. A kezdeményezés nagy sikernek örvendett, magánszemélyek számos új tanszert, iskolatáskát és egyéb olyan játékot (plüsst) felajánlottak, melyek megkönnyíthetik a tanulást. Emellett RMDSZ-körzetekben, helyi RMDSZ-nőszervezeteknél, a roma közösség képviselőinél is visszhangra találtak.

Fővédnökként Biró Rozália az elhangzottakat azzal egészítette ki: körülbelül 35 gyermeknek, illetve fiatalnak továbbítják a tárgyakat a jövő hét folyamán. Külön kiemelte azt, hogy nem csak Váradról, hanem az egész megyéből érkeztek ajándékok, különösképpen Balogh Emőke, a Belényesi-medence régió nőszervezeti felelőse és csapata érdemelnek dicséretet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!