ERDON Helyi hírek

2016.09.14. 12:17

Az EMNP a szavazatgyűjtésről

Regisztrációs körutat tettek eddig a megyében, mostantól pedig szavazatgyűjtési körutat fognak. Az EMNP beszámolt Váradon a Fidesz-féle magyarországi népszavazás itteni segítéséről.

Regisztrációs körutat tettek eddig a megyében, mostantól pedig szavazatgyűjtési körutat fognak. Az EMNP beszámolt Váradon a Fidesz-féle magyarországi népszavazás itteni segítéséről.

Még ezerrel megfejelték a magyarországi voksolásokra regisztráltak számát Bihar megyében – jelezte az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei szervezetének elnöke a szerdai váradi tájékoztatójukon. Csomortányi István elmondta: a mostani magyarországi referendumra is érvényes azok regisztrációja, akik már régebben felvetették magukat az ottani választási névjegyzékbe – ugyanakkor az EMNP Bihar megyében is újabb regisztrációs körutat tartott, két hét alatt 60 települést érintve. Hozzátette: a református egyház részéről nagy támogatást tapasztaltak, „a papság sokhelyütt segített”. A regisztráció amúgy 17-én zárul, a levélben való szavazás pedig már tart.

Begyűjtik

Az EMNP begyűjti a szavazatokat, arra kérik az érintetteket, otthon szavazzanak, és a voksokat tegyék borítékba, ezt továbbítja majd az EMNP a kolozsvári magyar főkonzulátusra. A levélszavazás október 1-jén éjfélkor zárul, pontosabban azon voksok érvényesek, amelyek eddig beérkeznek. Ezért az EMNP szeptember 30-ig gyűjti a szavazatokat – az ennél pontosabb határidőt épp tegnap este egyeztették, a tájékoztató után ugyanis a kolozsvári főkonzulátusra utazott Váradról Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke, szervezési kérdéseket is tisztázni.

Zatykó még Váradon elmondta: igaz, hogy jogilag semmilyen következménnyel nem jár a népszavazás, viszont szerinte a legdemokratikusabb eszköz. Hozzátette: aki a regisztráció óta elköltözött, és ezt nem jelentette be a magyar szerveknek, az a régi címére kapja a szavazólapot, akik pedig például az állampolgársági eskü helyére (mondjuk Biharkeresztesre) kérték, azok meg oda kapják. Zatykó egyeztetni is fog épp a keresztesi hivatalosságokkal, és ha felhatalmazást kap az érintettektől, akkor nekik el is hozza a dokumentumaikat.

Nagy József Barna váradi irodavezető jelezte: sokan keresik fel e napokban a váradi irodájukat, és hozzák a voksukat. Ezeket munkanapokon 9-17 óra között várják.

Csomortányi azzal zárt, hogy szerinte a magyar baloldal „ismét rátámadt a nemzetre, mert arra buzdít, hogy ne vegyenek részt ezen a voksoláson, ezért a határon túliaknak kétszeresen fontos részt venni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!