ERDON Helyi hírek

2016.09.18. 17:14

A templom a segítséghívás helye

Hálaadó istentiszteletet és templomszentelést tartottak vasárnap délelőtt a Nagyvárad-Csillagvárosi Református Egyházközségben a templom munkálatainak befejezése alkalmából.

Hálaadó istentiszteletet és templomszentelést tartottak vasárnap délelőtt a Nagyvárad-Csillagvárosi Református Egyházközségben a templom munkálatainak befejezése alkalmából.

Öt év kemény munka után kívül-belül megújult a Nagyvárad-Csillagvárosi Református Egyházközség gyülekezeti központként is működő temploma, ebből az alkalomból hálaadó istentiszteletet tartottak szeptember 18-án, vasárnap, melyen Csűry István református püspök hirdette Isten igéjét (Róma 9,10-13).

Csűry István kiemelte: jó, hogy ebben a rohanó világban még nyílik alkalom templomszentelésre, hiszen Isten hajléka a segítséghívás helye, itt készen van a segítség, csak kérnünk kell az Úrtól. „Ez a templom is elkészült, és be akarja tölteni funkcióját. Az építkezés során nem csak a falak emelkedtek, hanem a gyülekezet lelke is megerősödött, érezhetjük, hogy Isten pozitív módon avatkozik be életünkbe” – hangzott el. A mindennapokban nem lehetünk boldogabbak, ha nem tűzzük ki magunk elé a megigazulás célját, ennél semmilyen földi kincs nem lehet fontosabb, a keresztényeknek ezt szem előtt kell tartaniuk, mikor kétségbe esnek és elvesztik a célt a szemük elől. Minden nap igazabbá és igazabbá kell váljunk. „A templom nem csak a segítséghívás, hanem az igazabbá válás hajléka is. Ezen a helyen csak Istent szabad szolgálni és dicsőíteni, ez által mi magunk leszünk erősebbek, igazabbak. Az ige megmutatja a megigazulás ösvényét, ha ezen az úton haladsz, biztos, hogy célba érsz” – mondta el végezetül Csűry István.

Nem várt helyekről is érkezett segítség

Az istentisztelet keretében az igehirdetést követően Vincze Zoltán és Vinczéné Pálfi Judit lelkipásztorok köszöntötték az egyházi személyeket, a gyülekezetet és mindazokat, akik elmentek erre a különleges alkalomra.

Vincze Zoltán beszámolójában felidézte az elmúlt öt évet, milyen munkák zajlottak és mennyien segítettek. Mint elmondta, egy olyan egyházi központot szerettek volna építeni, ami megfelel a mai kor keresztény emberének. Egyik ilyen különlegesség egy olyan szerkezet, amely révén a halláskárosultak mindenféle zavaró háttérzaj nélkül hallgathatják az istentiszteletet. Mint elhangzott, a 2011-es év volt a legnehezebb, amikor is elkezdődött a bontás, majd az építkezés. A hideg idő miatt már nem tarthatták a tető nélküli templomban az istentiszteleti alkalmakat, ekkor Rencsik Imre, a Posticum alapítója felajánlotta, hogy tartsák az istentiszteleteket a Posticum kápolnájában.

Támogatók

Az évek múlásával felépültek a falak, tető került a templomra, és következtek a közművesítési munkálatok, a belső terek felszerelése. „Azon amin Isten áldása van, az előtt maguktól megnyílnak az ajtók. Az öt év során mindig voltak adakozók és segítő kezek, nem várt helyekről is érkezett segítség” – mondta el Vincze Zoltán, majd megköszönte mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak a templom építéséhez, kiemelve a németországi, svájci, olaszországi, hollandiai, luxemburgi református, katolikus és evangélikus alapítványokat, gyülekezeteket, Magyarországról a Bethlen Gábor Alapot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, továbbá az egyházkerület közbenjárásának köszönhetően a romániai kultuszminisztérium is támogatta a templomépítést, nem utolsó sorban pedig a gyülekezet és a presbitérium is nagy adománnyal járult hozzá munkálatokhoz. A beszámolót követően a munkálatok különböző fázisaiban készült képeket is vetítettek.

A hálaadó istentisztelet úrvacsoraosztással zárult. Az alkalmon a gyülekezet kórusa is szolgált Kozma Gyula kántor-karnagy vezetésével, valamint szavalatok is elhangoztak. Az istentiszteletet követően a templom kertjében szervezett fogadásra várták a jelenlevőket.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!