ERDON Helyi hírek

2016.08.02. 10:19

Tervrajz és makett kiállítás nyílt

A Nagyváradi Egyetem építészeti, kataszteri és tervezőmérnöki kara végzős hallgatóinak alkotásaiból nyílt tárlat hétfő délután a Darvas-LaRoche házban. Augusztus 31-ig tekinthető meg.

A Nagyváradi Egyetem építészeti, kataszteri és tervezőmérnöki kara végzős hallgatóinak alkotásaiból nyílt tárlat hétfő délután a Darvas-LaRoche házban. Augusztus 31-ig tekinthető meg.

Augusztus 1-31. között a Nagyváradi Egyetem építészeti, kataszteri és tervezőmérnöki kara végzős hallgatói által készített 36 diplomamunka közül tíz tekinthető meg a Darvas-LaRoche házban, Anda Ştefănuţ, Árva Csaba, Leonard Mîrţ, Cristian Filip, Diana Eleneş, Emilian Cătălin Popa, Ovidiu-Sergiu Mureşan, Anca Bucurean, Virág Hunor és Carmen Diana Fortiş alkotásai (makettek és tervrajzok), a jelzett állami felsőfokú tanintézmény és a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány szervezésében. A fiatal műépítészek a közelmúltban védték meg diplomamunkáikat egy olyan vizsgabizottság előtt, melynek tagjai a bukaresti Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem oktatói voltak, és ugyanakkor a Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) által akkreditált diplomáknak örvendhetnek, melyeket elismernek a brit nemzetközösség valamennyi országában.

Környezetvédelem

Az alkotások amúgy főleg a környezetvédelemre fókuszálnak, illetve érdeklődést tanúsítanak az egészségmegőrző és az új igényeknek megfelelő megoldások iránt. Például egy turisztikai központot képzelnek el volt ipari övezetek helyén, múzeumot, egyházi komplexumot vagy kertvárost.

Dan Gomboş dékán és Dan Lepădatu professzor, témavezető az Erdély Online-nak azt nyilatkozták: igyekeztek széles skáláját nyújtani azoknak a jelentősebb, reprezentatívabb projekteknek, melyek a tanulmányi programok részét képezték. A kezdeményezés nem új keletű, hiszen régebben is kiállították már a végzősök munkáit, akkoriban a Fő utcai galériában. Hasznosnak tekintik ezt abból a szempontból, hogy a nagyobb nyilvánosság előtt ebben a formában először bemutatkozó, távozó hallgatóiknak egy kezdőlökést adjanak ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak később szakmai téren. Hangsúlyozták: a műépítészeti hivatás egyaránt igényel mérnöki tudást és kreatív gondolkodást, és mint minden szakma, gyakorlat és tapasztalat útján sajátítható el, hiszen csakis munkával lehet egyre jobbnak lenni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!