ERDON Helyi hírek

2016.08.31. 13:33

Telemedicina-rendszer épülne ki

Szerdán a megyeházán közös sajtótájékoztatót tartott Pásztor Sándor megyei tanácselnök és Pintér István, a Bihar Megyei Barlang- és Hegyimentő Szolgálat vezetője.

Szerdán a megyeházán közös sajtótájékoztatót tartott Pásztor Sándor megyei tanácselnök és Pintér István, a Bihar Megyei Barlang- és Hegyimentő Szolgálat vezetője.

Pintér István, a Bihar Megyei Barlang- és Hegyimentő Szolgálat vezetője arról számolt be, hogy május végén, kicserélve a hagyományosakat, a tájékozódásban és a kommunikációban egyébként általuk is használt, QR-kóddal ellátott turisztikai jelzéseket kezdtek el kihelyezni Vértopon, Pádison, Biharfüreden és a Sebes Körös völgyében, a turisztikai útvonalak kiindulópontjainál. Mostanáig 87-et tettek ki, és arra törekednek, hogy valamennyi régi táblát kicseréljék az elkövetkezendő időszakban, összesen 300-at. Az új jelzések kétnyelvűek, hiszen a kimutatások szerint a turisták 40 százaléka magyar nemzetiségű. Egy okostelefonnal szkennelve a kódot automatikusan kinyílik a hegyimentők honlapja, majd letöltődnek az arra vonatkozó GPS-adatok, hogy milyen hosszú a kiválasztott túraösvény, milyen koordinátákkal rendelkezik, és mennyire nehéz végigjárni. Az alkalmazás abból a szempontból is hasznos, hogy így szinte lehetetlen eltévedni, illetve balesetkor a sérült személyek könnyebben megtalálhatóak. Az applikációra emellett azért is szükség volt, mivel idén január és augusztusban 18 olyan esetet regisztráltak, melyek 77 személy eltűnésével járt, míg tavaly egész évre vonatkoztatva ez az arány csupán 11-30 volt.

Stratégia

Szorosan kapcsolódik a hegyimentők munkájához, illetve a hegyi turizmushoz az a határ menti egészségügyi stratégiai projekt, melyet Pásztor Sándor tanácselnök ismertetett. Négy pilléren nyugszik, előzetes becslések alapján az értéke megközelítené a 14 millió eurót, és amennyiben eléri a szükséges pontszámot az illetékes menedzsmenthatóságnál, stratégiai jellegéből fakadóan alanyi jogon járna a pénzösszeg.

Az egyik pillér arra vonatkozik, hogy két, korszerű elsősegély nyújtásra alkalmas intervenciós központ épülne Biharfüreden és Pádison, ami azért lenne hasznos, mert a hegyimentők által odaszállított, balesetet szenvedők megfelelő ellátásban részesülnének. A bázisokon stabilizálnák az állapotukat, és egy telemedicina-rendszeren keresztül tartanák az adatközléses kapcsolatot a legközelebb levő kórházban dolgozó, vagyis a belényesi orvosokkal. (A telemedicina az orvosi információk egyik helyről a másikra elektronikus hírközléssel történő továbbításának alkalmazása, a beteg egészsége érdekében vagy az egészségügyi szolgáltató képzése és a beteggondozás fejlesztése céljából).A lánc legerősebb szeme ugyanakkor a hegyimentő szolgálat lenne.

A projekt egy másik pillére szerint ez a távközléses összeköttetés működne az élesdi, a belényesi, a margittai és a szalontai kórházak, valamint a váradi Megyei Kórház közt, ez irányba Pásztor Sándor már tárgyalásokat folytatott az érintett intézmények vezetőivel, valamint a polgármesterekkel.

A harmadik pillér egy olyan koncepció kidolgozása, mely révén javulna, illetve hatékonyabb lenne az onkológiai kezelés, melynek érdekében a váradi rákkutató központ dotációját feljavítanák, például egy újabb részecskegyorsító és egyéb, modern gépek beszerzésével, a negyedik pillér pedig arra vonatkozik, hogy egy, a tudásukat folyamatosan bővítő központ létesülne egyetemisták számára, ahol az eddiginél jobban tudnák elsajátítani a gyakorlati tudnivalókat megfelelő eszközök segítségével.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!