ERDON Helyi hírek

2016.08.10. 14:11

Sorszámok a Bihar megyei Útlevélszolgálatnál

Mivel hétfőn rengetegen jelentkeztek útlevélkérelemmel, a várakozás és a tülekedés megelőzése céljából kedd óta sorszám-rendszert vezettek be a Bihar megyei Útlevélszolgálatnál.

Mivel hétfőn rengetegen jelentkeztek útlevélkérelemmel, a várakozás és a tülekedés megelőzése céljából kedd óta sorszám-rendszert vezettek be a Bihar megyei Útlevélszolgálatnál.

Általában júliusban és augusztusban megnő az igénylők száma, mivel ilyenkor mennek szabadságra az emberek és akik külföldön dolgoznak, szintén ilyenkor jönnek haza, egyebek mellett azért is, hogy megújítsák útlevelüket, mondta el Cristian Ghidia, a Bihar megyei Útlevélszolgálat vezetője. Viszont 2011 óta, mióta a szolgálatot vezeti, nem tapasztalt akkora tömeget, mint hétfőn: a három ablaknál rendes körülmények között maximum 150 embert tudnak fogadni egy munkanap alatt, de aznap 270-en jöttek benyújtani az iratokat. Igaz, hogy a várakozási idő nem volt nagyon hosszú, de az emberek türelmetlenek voltak, veszekedtek. Egyes kisgyerekesek előre akartak menni, a többiek – akik közül sokan szintén gyermekkel jöttek - nem engedték őket.

Tájékozódjanak

Aznap a prefektus is ellátogatott a helyszínre, s megszületett a döntés, hogy sorszámrendszert szükséges bevezetni. Kedden, próbaképp már ezek alapján fogadták az embereket. Délután egy óra körülig kiosztották mind a 150 sorszámot, szerdán délelőtt tíz óra után egy kevéssel pedig harminchat sorszám volt már kiosztva. Az embereket órák szerint tervezik be, egy óra alatt egy ablaknál nagyjából hat személy dossziéját tudják átvenni.

Így is akadnak elégedetlenek – főként azok, akiknek már nem jutott sorszám, vagy akik több óra múlva kerülnek sorra, de mindent összevetve javult a helyzet, mondta Cristian Ghidia. A szolgálat vezetője egyúttal azt ajánlja: akik kérvényt szeretnének benyújtani, tájékozódjanak előzőleg vagy a helyszínen, vagy a www.pasapoarte.mai.gov.ro/indexBihor.htm címen, s amikor a sorszámért jelentkeznek, legyenek már náluk a szükséges okiratok. Ha netán még hiányzik valami, ott helyben útbaigazítást kapnak, s míg sorra kerülnek, ki tudják egészíteni a dossziét. De ha iratok nélkül jönnek, elképzelhető, hogy elveszítik a sorszámukat.

Tudnivalók

A kérvényeket hétfőtől péntekig fél kilenctől lehet benyújtani és a csütörtöki nap kivételével, amikor fél hétig tart a program, fél ötig van ügyfélfogadás. Kéthetente Belényesben, Margittán és Érmihályfalván is átveszik az iratokat, illetve kiadják az útleveleket. Az elektronikus útlevél ára 283, tizenkét éven aluli gyermekeknek pedig 258 lej, előbbi öt, utóbbi három évig érvényes. Ideiglenes, tizenkét hónapra szóló útlevél kiállítása 219 lejbe kerül, ez utóbbit legfeljebb három nap alatt állítják ki, de jelenleg – amint a honlapon olvasható - a kiállítási idő két óra.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!