ERDON Helyi hírek

2016.08.04. 16:36

Piknikzóna lett a Szilvásban

Csütörtök délelőtt Florin Birta alpolgármester a Szilvásban tartott helyszíni sajtótájékoztatót abból az alkalomból, hogy az elmúlt hónapban az önkormányzat piknikzónát alakított ott ki.

Csütörtök délelőtt Florin Birta alpolgármester a Szilvásban tartott helyszíni sajtótájékoztatót abból az alkalomból, hogy az elmúlt hónapban az önkormányzat piknikzónát alakított ott ki.

Florin Birta váradi alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: ezen a héten fejeződnek be a munkálatok a Szilvás piknikövezetében, csütörtökön is az utolsó simításokat végezték, ami termőföld szétterítéséből állt. A rendbe tett terület körülbelül 1 hektárnyi, és nem csupán a környéken lakók, hanem természetesen mások is eltölthetik ott a szabadidejüket. Az önkormányzat megbízásából leaszfaltozott sétányok létesültek, villanyoszlopokat lettek kihelyezve a közbiztonság növelése és annak érdekében, hogy este se kelljen a sötétben botorkálni. Emellett több mint 20 betonasztalt tettek ki, melyeket a Közterület-fenntartó Zrt. bocsátott a rendelkezésükre, és amiket korábban a piacokon lehetett látni. Felszereltek több mint 100 farönköt, melyek ülőalkalmatosságként szolgálnak az asztalok mellett. Szeméttárolót is csináltak, külön-külön konténerekkel a száraz és a nedves hulladékoknak, maradékoknak. Ezen kívül több mint 10 szemeteskosarat is kihelyeztek, körülbelül 100 méterenként, megelőzendő az illegális szemetelést.

Fémhíd

Ugyanakkor egy 80 méter hosszú fémhidat is építettek, mely a közeli szigetecskéhez vezet, ahol szintén piknikzónát szeretnének kialakítani. A napokban ezt is megtisztítják, így még az idén nyáron lehet majd már napozni ott is rendezett körülmények közt. A munkálatok kivitelezője a büntetés-végrehajtási intézet volt, mellyel együttműködési szerződése van a Polgármesteri Hivatalnak, így tulajdonképpen elítéltekkel végeztették el a munkát. A befektetés értéke 80 ezer lej volt – az átkelő került ennyibe –, illetve ki kellett fizetni a fogvatartottak bérét is. A karbantartással az Adenandra cég fog foglalkozni.

Bár felmérések szerint naponta körülbelül 100 személy tölt néhány órát a nyári időszakban a Szilvásban, WC-ről és tűzhelyekről mégse gondoskodott az önkormányzat. Az elöljáró ezt azzal indokolta: az illemhely egy hét alatt használhatatlanná válna, a tűzhelyek kialakításához pedig nagyobb infrastrukturális munkákra és számos engedély beszerzésére lenne szükség a katasztrófavédelemtől. Megjegyezte: a hidat is azért csinálták fémből és betonból, és nem környezetkímélő anyagból, mert ha fából volna, akkor ellopnák az alkotóelemeit, ugyanis „éjszaka olyan dolgok történnek a Szilvásban, melyekről inkább jobb nem beszélni”.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!