ERDON Helyi hírek

2016.08.24. 16:06

Pár napig a Nagyváradi Várban lesz a piac

A Bihar megyei Betakarítás Ünnepét szervezik meg szeptember 9 és 11 között, a Nagyváradi Várban. Többféle program lesz, a szervezők szerdán sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről.

A Bihar megyei Betakarítás Ünnepét szervezik meg szeptember 9 és 11 között, a Nagyváradi Várban. Többféle program lesz, a szervezők szerdán sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről.

A fő szervező a nemrég megalakult, mezőgazdasági termékeket kutató és népszerűsítő Crişana Egyesület, melynek egyik célkitűzése az, hogy a helyi termelőket segítse. Amint Dorin Popa, az egyesület elnöke elmondta, nem elég, hogy mezőgazda megtermeli a földet, amit betakarít, azt tudnia kell értékesíteni is, másképp hiába dolgozott, s ebben kívánnak segítséget nyújtani a helyi termelőknek.

Gyermekkorunk ízei

A szerdai sajtótájékoztatón Mihai Jurca, a Nagyváradi és Környéki Turizmust Népszerűsítő Egyesület igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Traian Bodea megyei tanácsi alelnök hangsúlyozta ki: a megyei tanács támogatja az ilyen kezdeményezéseket, s ő maga személy szerint is azon a véleményen van, hogy szükség van ilyesmire, hiszen nem értékeljük kellőképpen a hazai mezőgazdasági termékeket. A technológiát részesítjük előnyben, ez a trend, s elfelejtjük gyermekkorunk ízeit; a hagyományos, itthoni zöldségeket és gyümölcsöket egyre ritkábban keressük és találjuk meg a piacon.

Dorin Popa elmondta: a Bihar megyeiek hagyományos ételei egészségesek és ízletesek, s szeptember 9 és 11 között a várban mindenki megvásárolhatja a szükséges nyersanyagokat, ugyanis „három napig ide költözik a piac”. Az egyesület az elkövetkezendőkben azt is meg szeretné oldani, mondta el a későbbiekben, hogy aki a tagoktól vásárol terményeket, biztos lehessen benne, hogy a termények növényvédő szer, illetve a nitrit tartalma nem lépi túl a megengedett értéket. Jelenleg a mezőgazdasági termékeknek mindössze egy százalékát ellenőrzik ilyen szempontból. Egyúttal szeretnének útmutatást is adni a mezőgazdáknak, hogy hogyan használják ésszerűen a különböző vegyszereket, hiszen jelenleg legnagyobbrészt saját elképzelésük szerint alkalmazzák ezeket.

Programok

Mircea Jacan, a Tradicionális Népi Kultúra Népszerűsítésének és a Hagyományőrzés Bihar Megyei Központjának vezetője elmondta: a vásárra népi mestereket is meghívtak, lesznek kézműves műhelyek gyerekeknek, s különböző találkozókat is szerveznek a résztvevő mezőgazdáknak – többek között váradi bevásárlóközpontok képviselőivel, hogy megtudhassák, hogyan kerülhetnek termékeik a bevásárlóközpontok polcaira, illetve az uniós támogatások megpályázásával kapcsolatban. Nem hiányoznak majd a népi előadások sem.

Minden résztvevő településnek saját standja lesz, ahol a mezőgazdasági termékek mellett a nevezetességeiket, szolgáltatásaikat népszerűsíthetik, akár tradicionális eledelekkel is készülhetnek.

A program mindhárom napon – pénteken, szombaton és vasárnap - tíz órakor kezdődik, s szombaton és vasárnap 13 órától estig népi előadások lesznek. Vasárnap estefelé díjakat osztanak ki a legnépszerűbb standok képviselőinek.

A rendezvény megszervezéséhez többek között a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal is hozzájárult, a Nagyváradi és Környéki Turizmust Népszerűsítő Egyesületen keresztül.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!