ERDON Helyi hírek

2016.08.23. 18:04

Önkormányzat és vendéglátás: nehéz frigy

A váradi önkormányzat által felújított és működtetett várban és rogériuszi piacon, illetve az új akvaparkban alig, illetve egyáltalán nincs jelentkező vendéglátóipari egységek üzemeltetésére.

A váradi önkormányzat által felújított és működtetett várban és rogériuszi piacon, illetve az új akvaparkban alig, illetve egyáltalán nincs jelentkező vendéglátóipari egységek üzemeltetésére.

A felújított váradi vár lassan megtelik élettel, miután egyre több intézmény, szervezet kap helyet ott, csak épp a vendéglátóipari egységek üzemeltetői nem tolonganak, hogy a várban tevékenykedjenek. Petri Csilla, a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának a munkatársa szerkesztőségünknek elmondta, hogy a várban minden olyan helyiséget bérbe adtak már, ahol népi mesterségek műhelyei fognak működni, ezek most rendezkednek be. A civil szervezeteknek is kiosztották már a helyiségeket, viszont a vendéglátóipari egységeknek, illetve a kereskedelmi tevékenységekre szánt helyiségek bérlésére nem jött elegendő jelentkező. Petri Csilla tudatta, hogy a kereskedelmi tevékenységekre szánt tíz helyiség közül három kelt el, ezekben egy bisztró, egy minikávézó és egy régiségkereskedés fog működni, a többi hét helyiségre még várják a vállalkozókat. Hamarosan új versenytárgyalást írnak ki ezekre a helyiségekre szintén 21 lej/négyzetméter/hó kikiáltási áron, azzal a megjegyzéssel, hogy az árverésen nyertes cégek az első két évben ötven százalékos kedvezményben részesülnek a bérleti díj vonatkozásában. A versenykiírást is módosítják annak érdekében, hogy növeljék az ajánlattevők számát, ezért a használt raktárakra, folyosókra, öltözőkre, zuhanyzókra nem kérnek majd bérleti díjat.

Akvapark

Az Európai Unió anyagi támogatásával megépült váradi akvaparkban lévő vendéglátóipari egységek bérlésére júliusban írta ki első versenytárgyalását a létesítményt üzemeltető Közterület-fenntartó Zrt., de akkor csak egy cég jelentkezett, az is hiányos dokumentációval, így az a licit dugába dőlt. Ennek ellenére a Közterület-fenntartó ugyanazon feltételek mellett ismét kiírta a licitet, melynek tegnap délután járt le a határideje. Florin Alexandru, a Közterület-fenntartó sajtószóvivője elmondta: egyelőre semmi konkrétumot nem tud mondani a beérkezett ajánlatokkal kapcsolatban, amelyeket ezekben a napokban értékelnek ki, de hozzátette, hogy az az érdekük, hogy minél hamarabb eredményt hirdessenek, annál is inkább, mert már bejelentették, hogy szeptember 10-én megnyitják a publikum előtt az akvaparkot.

Piac

Hasonló dolog figyelhető meg a szintén uniós forrásból felújított és modernizált rogériuszi piacnál, melynek első emeletét gyorsétkezdéknek tartja fenn a létesítmény üzemeltetője, mely szintén a váradi Közterület-fenntartó. Itt kifejezetten siralmas a helyzet, hiszen a piac első emelete nyolc hónapja üresen áll, mert nem jelentkezik senki. Florin Alexandru ennek kapcsán elmondta, hogy amikor a földszinti helyiségeket adták bérbe 180 lej/hó/négyzetméteres kikiáltási áron, „verekedés volt a helyekért” – fogalmazott, ezért is megmagyarázhatatlan az üzemeltető számára, hogy az emeleti helyiségek bérlésére miért nem jelentkezett senki az eddig már négyszer kiírt pályázaton, holott a kikiáltási ár is ugyanaz volt, mint a földszinti helyek esetében. Éppen ezért a Közterület-fenntartó úgy döntött, hogy a napokban új licitet ír ki, de a bérleti díjak kikiáltási árát huszonöt százalékkal csökkenti. „Meglátjuk, hogy most hányan fognak jelentkezni” – tette hozzá végül Alexandru.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!