ERDON Helyi hírek

2016.08.24. 11:36

Mi még csak tanuljuk a turizmust…

A nagyváradi városvezetés évek óta nyíltan vállalt célkitűzése az, hogy minél több turistát csalogasson a városba. A helyi önkormányzat még az út elején áll ami az idegenforgalmi stratégiát és a turistáknak Nagyváradra csalogatását illeti, van még mit tanulnia ezen a téren is.

A nagyváradi városvezetés évek óta nyíltan vállalt célkitűzése az, hogy minél több turistát csalogasson a városba. A helyi önkormányzat még az út elején áll ami az idegenforgalmi stratégiát és a turistáknak Nagyváradra csalogatását illeti, van még mit tanulnia ezen a téren is.

A nagyváradi városvezetés célja, hogy minél több turistát csalogasson ide. Ezt a célkitűzését különösen azok után kezdte el hangoztatni a városvezetés, hogy felújították a nagyváradi főteret, valamint bár ha lassan is, de évek óta folyamatosan újul meg egy-egy reprezentatív belvárosi műemléképület. Itt elsősorban a felújított várat és neológ zsinagógát kell megemlíteni, illetve azt, hogy látogathatóvá tették a váradi városháza tornyát. Ugyanakkor a város tervei között szerepel több múzeum létrehozása: a Darvas – La Roche házban a váradi szecessziót bemutató múzeumot kívánnak létrehozni, míg az egykori László király szabadkőműves páholy székhelyén a szabadkőművesség múzeuma kap majd helyet. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Nagyváradi Turizmust Népszerűsítő Egyesület (NTNE) májusban kiadta az Oradea City Card elnevezésű hivatalos turisztikai csomag második kiadását. Az Oradea City Card csomag tartalmaz egy utazási kártyát, ami a városi tömegközlekedés használatára jogosít fel 48 órára, egy Nagyvárad térképet és egy szelvénycsomagot, amely különböző vásárlási kedvezményeket biztosít a vásárlónak, ugyanakkor ezek használatával a város különböző látványosságait is kedvezményesen lehet látogatni. Emellett kiadtak egy magyar nyelven is hozzáférhető, 92 oldalas utikalauzt, melynek címe Nagyváradi turisztikai útikalauz, és amelyet a városban létrehozott infopontoknál, a főbb turisztikai látnivalóknál (a Darvas – LaRoche házban, a neológ zsinagógában, a várban, a városháza tornyában stb.) lehet kapni.

Hiányosságok

A pozitív fejlemények mellett azonban több olyan hiányosság is van, amit minél hamarabb meg kellene oldani annak érdekében, hogy a városba érkező turisták maradéktalanul jól érezzék itt magukat. Nagyvárad közterületein például nincsenek iránymutató táblák, amelyek eligazítanák az ide látogatókat abban, hogy egyik vagy másik turisztikai látványosságot hol találhatják meg. Az igaz, hogy a belvárosban néhány helyen ki vannak helyezve térképek, de azok évekkel ezelőtt készültek, így nincs feltüntetve rajtuk több, időközben a város turisztikai körforgásába bevont objektum, például a neológ zsinagóga. A különböző köztéri turisztikai útirányjelző táblák már csak azért is szükségesek lennének, mert Nagyváradon nagyon kevés az engedéllyel rendelkező idegenvezető, így az ide látogatók jó része magára van utalva e tekintetben.

Petri Csilla, a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának a munkatársa a Bihari Napló kérdéseire válaszolva megjegyezte, hogy az idén biztosan nem is lesznek kihelyezve a városba ilyen jelzőtáblák. Ugyancsak nagy hiányossága a városnak az, hogy nincs megfelelő számú és minőségű közvécé. A Közterület-fenntartó szerint az amúgy is kevés és meglehetősen egészségtelen föld alatti közvécék helyett több felszíni közvécét fognak építeni a jövőben, többek között éppen a turistákra gondolva. Nem sokkal jobb a helyzet a köztéri ivókutakkal sem, mondja Mihai Jurca az NTNE vezetője, aki szerint miután megépül, a Kossuth (Independentei) utcai parkolóház tetején lehetne közvécét, ivókutat és infópontot létrehozni. Mellesleg a tömegközlekedési eszközökön sem lehet turisták által hasznosítható információkat olvasni. A turisták itteni eligazodását segíthetik a turisztikai információs pontok, csakhogy például a színház melletti, a Bihar Megyei Tanács által működtetett iroda jobbára a megye turisztikai látványosságait reklámozza és csak öt óráig van nyitva.

Szépséghiba

A már említett Oradea City Cardnak is van egy komoly szépséghibája: magyar nyelven nem lehet információkat szerezni belőle, holott Nagyvárad földrajzi fekvése és történelmi múltja miatt egyértelműen leginkább a magyar turisták számára jelenthet komoly vonzerőt. És mindezek mellett meg kell említeni azt, hogy a városban nagyon sok étteremben még mindig nincs angol nyelven feltüntetve a menü, és az is a komoly hátrány, hogy bár van több kulturális rendezvény, fesztivál a városban, de ezek között egyelőre nincs nemzetközi szinten jegyzett jelentős kulturális rendezvény. Ez utóbbi tekintetben a helyi magyar szervezetek, intézmények több lépéssel a váradi városvezetés előtt járnak, mely utóbbi, úgy tűnik, nem fektet különösebb hangsúlyt a város kulturális életének fejlesztésére, és szinte kizárólag csak az infrastrukturális fejlesztésben látja az idegenforgalom fellendítésének hatékony módját. Végezetül kérdésünkre válaszolva Petri Csilla elmondta, hogy rövidtávú tervek léteznek az idegenforgalom fellendítésére, de hosszútávú stratégia egyelőre nincs erre.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!