ERDON Helyi hírek

2016.08.15. 17:34

Lukács Sándor elűzött álma

Vasárnap este a nyíregyházi Mandala Dalszínház, az NMD és az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társszervezésében zajló 5. Nyári Színházi Fesztivál keretében Lukács Sándor lépett fel.

Vasárnap este a nyíregyházi Mandala Dalszínház, az NMD és az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társszervezésében zajló 5. Nyári Színházi Fesztivál keretében Lukács Sándor lépett fel.

Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, költő, érdemes és kiváló művész személyében visszatérő vendége volt vasárnap este a Nyári Színházi Fesztiválnak, hiszen egy korábbi évadban már tapsolhatott az ifjúkorában a nők bálványának számító színművésznek a kultúraéhes közönség, amikor Hegyi Barbara és Tahi Tóth László társaságában lépett fel egy közös darabban a várbeli szabadtéri színpadon. Nos, a bulvárhíreket fogyasztók kedvéért jelentjük: a szebbik nem képviselői szerint nem veszített semmit a sármjából („ez a Lukács jóképű volt fiatalon is, és öregkorában is az”- szögezte le távozásunkkor a hátunk mögött egy idősebb hölgy az amúgy 69 éves színészről), akik pedig a kinézetén túl a művészetére is kíváncsiak voltak, azoknak se kellett csalódniuk. Bebizonyosodott, hogy nem csak kiváló előadóművész, színpadi és filmszínész, hanem kortárs költőként is elsőrangú, alkotásai megállnák a helyüket bármely antológiában. Ezúttal ugyanis nem színészi képességeit csillogtatta meg, hanem Az elűzött álom című önálló estjén legutóbbi verseskötete terméseiből nyújtott keresztmetszetet úgy, hogy közben az élete jelentősebb fordulópontjairól is mesélt.

Négysorosok

Felidézte miskolci gyermekéveit, amerikai utazását, beszélt unokabátyjával való első találkozásáról, és azt is elárulta hallgatóságának, ki az a három férfi, akik a legjelentősebb szerepet játszották az életében, hatással voltak rá. (Nem csigázzuk az érdeklődésüket, elmondjuk: az édesapjáról, valamint Várkonyi Zoltán rendezőről és Kálnoky László költőről van szó.) Gyorsan elrepült a műsorra szánt egy óra, jeléül annak, hogy érdemes odafigyelni a szavakra, mert az elhangzottaknak mély értelmük és súlyuk van. A végén azért néhány négysoros, groteszk hangvételű költemény is felcsendült a komolyabb, komorabb versek után, hogy vidáman teljen az est hátralevő része.

A rendezvény elején amúgy szokás szerint Dobos László, a nyíregyházi Mandala Dalszínház vezetője köszöntötte a megjelenteket, aki bejelentette, hogy szeptember 9-én pótolják az augusztus 5-én elmaradt előadást. Üdvözölte még a megjelenteket Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő és Boros József, az NMD alelnöke is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!