ERDON Helyi hírek

2016.08.11. 15:22

Indul a nosztalgiavillamos

Előzetes helyfoglalás alapján ezen a hétvégén még ingyenesen lehet kipróbálni azt a húszas években készült villamost, melyet a Ausztriából kapott a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat.

Előzetes helyfoglalás alapján ezen a hétvégén még ingyenesen lehet kipróbálni azt a húszas években készült villamost, melyet a Ausztriából kapott a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat.

A nosztalgiavillamost ajándékba kapta a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) és a vállalat saját mesteremberei újították fel több mint tízezer lejből, melyet ugyancsak saját forrásból biztosított az OTL, tudtuk meg. A felújítás az eredeti tervrajzok alapján készült, többek között fenyő-, hárs- és tölgyfát használtak fel, a korhű kilincsek és fogantyúk pedig bronzból készültek, ezeket szintén az OTL műhelyében öntötték. Nagyszerű munkát végeztek, hangsúlyozta ki Csuzi István igazgató, aki azt is elmondta: a Siemens Austria által adományozott villamos Bécsben cirkulált 1978-ig, de utána sem vonták ki teljesen a forgalomból, különböző belső munkákhoz vették igénybe.

Feltűnést keltett

Csütörtök délelőtt az újságírók számára szervezett körutat az OTL. Az első speciális jegyeket Csuzi István igazgató osztotta ki, ezeket később a korhű öltözéket viselő jegyellenőr hölgy több évtizedes kézi lyukasztóval érvényesítette. Szintén korhű öltözéket viselt a villamosvezető is, aki, mint megtudtuk, két kollégájával együtt egy speciális kiképzésen sajátította el a húszas években készült villamos vezetésének fortélyait.

A jármű derekasan helytállt a városkörúton, s nem kis feltűnést keltett: a megállókban az emberek döbbenten nézték a villamost, mely mintha időalagútból termett volna ott, s volt, aki utánaszaladt, hogy lefényképezhesse.

Szombaton és vasárnap már igénybe vehető, helyfoglalás alapján, s most még ingyenesen. Érdeklődni a 0359/434507 telefonszámon lehet, de a helyfoglalást személyesen lehet megtenni, a Nufărul végállomásnál. A helyek száma korlátozott, a villamosra egyszerre ötven utast tudnak felvenni, s mind szombaton, mind vasárnap 18 órától egyetlen körutat tesz majd meg. Mindkét napon a Nufărul végállomástól indul és a piros hármas útvonala szerint az állomás felé veszi útját, majd a Decebal hídon át éri el a központot és ugyancsak a végállomásig megy.

Meghibásodhat

Jövő héttől egy jegy felnőttek számára nyolc, gyerekek számára pedig négy lejbe kerül majd, szintén szombaton és vasárnap fog járni a villamos, s még nem dőlt el, hogy délelőtt tizenegy, vagy este hat órától induljon-e. Minden esetre máris vannak érdeklődő külföldi turistacsoportok, de természetesen a váradiakra is számítanak. Az utasok egy jegyet és egy könyvecskét kapnak majd, utóbbi a villamos megállóinak sorrendjében tájékoztat Nagyvárad nevezetességeiről.

Csuzi István arra is felhívta a figyelmet: nincsenek cserealkatrészek, legfeljebb múzeumokban, úgyhogy ha valami meghibásodik, eltarthat egy ideig, míg sikerül helyettesíteni. Az eddigi tesztek alapján jó a műszaki állapota, de végül is egy százéves villamosról van szó, úgyhogy történhetnek meglepetések. Ha pedig defektet kap, akkor csak egy speciális vontatóval tudják elvinni, melyet a biztonság kedvéért készenlétben tartanak olyankor, amikor úton lesz. Télen valószínűleg nem fog közlekedni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!